Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Міністр юстиції України

Малюська заявив, що до кінця 2020 року буде виконана рекомендація МВФ щодо зобов'язання усіх підприємств опубліковувати відомості про своїх беніфіціарних власників

17 червня 2020 року міністр юстиції України Денис Малюська заявив, що до кінця 2020 року буде виконана програма взаємодії з МВФ щодо зобов'язання усіх підприємств опубліковувати відомості про своїх беніфіціарних власників. "Ми також працюєм над тим і це також передбачено програмою взаємодії з Міжнародним валютним фондом, щоб врешті-решт зобов'язати і примусити підприємства порозкривати усіх своїх беніфіціарних власників і забезпечити прозорість корпоративних прав в Україні. Це передбачено програмою. Це буде виконано ближче до кінця року", - сказав Малюська (відео 18:27-18:49).
Виконано
Сказано 17 червня 2020 р.

Джерело

  • https://youtu.be/pH6TfbcAERI?t=1107
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/361-20#Text
  • https://minjust.gov.ua/news/ministry/onovlene-programne-zabezpechennya-edr-yuridichnih-osib-fizichnih-osib-pidpriemtsiv-ta-gromadskih-formuvan-vvedeno-v-promislovu-ekspluatatsiyu
  • Лист Міністерства юстиції України від 8 січня 2021 року

Результат

Враховуючи те, що станом на кінець 2020 року рекомендація МВФ щодо зобов'язання усіх підприємств опубліковувати відомості про своїх бенефіціарних власників була повністю виконана (відповідні відомості можна знайти в оновленому Єдиному державному реєстрі), обіцянка отримала статус "виконано".

Варто нагадати, що 28 квітня 2020 року набрав чинності Закон України від 6 грудня 2019 року № 361-IX "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення". За ним, юридичні особи, які зареєстровані до набрання чинності вищезазначеного закону, зобов'язані подати державному реєстратору інформацію про кінцевих бенефіціарних власників в обсязі визначеному відповідним законом, та структуру власності протягом трьох місяців з дня набрання чинності нормативно-правовим актом, яким буде затверджена форма та зміст структури (частина четверта розділу X "Прикінцеві та перехідні положення Закону № 361-IX".

Відповідно до листа Міністерства юстиції України від 8 січня 2021 року, в оновленому програмному забезпеченні ЄДР для покращення якості даних про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) запроваджено чітке структурування при внесенні відомостей про кінцевого бенефіціарного власника до ЄДР.

Оновлене програмне забезпечення ЄДР дозволяє отримувати повну (передбачену законодавством) та структуровану інформацію про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів).

Структура даних про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) реалізована в оновленому програмному забезпеченні ЄДР з високим ступенем відповідності до стандарту "Beneficial Ownership Data Standard".

Варто зазначити, що оновлений Єдиний державний реєстр був запущений 11 серпня 2020 року.

26 лютого 2021 року міністр юстиції України Денис Малюська повідомив редакцію аналітичного порталу "Слово і діло" про те, що в оновленому Єдиному державному реєстрі можна знайти інформацію про кінцевих бенефіціарів підприємств, а також статистичні дані щодо бенефіціарних власників.