Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Міністр культури та інформаційної політики України

Ткаченко пообіцяв у 2020 році розпочати діалог щодо медіаграмотності

23 червня 2020 року міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко заявив, що у 2020 році розпочне діалог щодо медіаграмотності.
Не виконано
Сказано 23 червня 2020 р.

Джерело

  • https://www.facebook.com/oleksandr.tkachenko.ua/posts/3157623600971887
  • Лист Міністерства культури та інформаційної політики України від 28 грудня 2020 року

Результат

Враховуючи те, що у 2020 році Міністерством культури та інформаційної політики не було розпочато діалог щодо медіаграмотності (було лише зазначено про намір щодо розробки програми з медіаграмотності та щодо підвищення рівня з медіаграмотності), обіцянка отримала статус "не виконано".

Відповідно до листа Міністерства культури та інформаційної політики України від 28 грудня 2020 року, 2 липня 2020 року міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко дав велике інтерв'ю, у якому зазначив, що Мінкульт почне напрацьовувати програму з медіаграмотності для школярів і студентів. Ця програма вчитиме як відрізняти фейки, перевіряти факти та досліджувати джерела інформації. Крім того, увага приділятиметься вихованню та формуванню у молоді даної освітньої культури.

23 листопада 2020 року заступник міністра культури та інформаційної політики України Тарас Шевченко взяв участь у панельній дискусії "Медіа реформа", що пройшла в рамках онлайн-форуму "Діалоги про реформи: на шляху до Вільнюса" та в межах підготовки до Ukraine Reform Conference.

Під час свого виступу Т.Шевченко зазначив, що серед пріорітетів Мінкульту на наступний 2021 рік є підвищення рівня медіаграмотності та критичного мислення громадян через освітні програми.

Серед найважливіших досягнень 2020 року в медіа-сфері Тарас Шевченко назвав підготовку до першого читання проєкту закону "Про медіа" (2693-д від 02.07.2020), ратифікацію конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів і просування України у міжнародних рейтингах відкритості та доступу до публічної інформації.

Питання медіаграмотності буде враховане у проєкті Плану заходів Мінкульту на 2021 рік.

Варто відзначити, що у листі не була зазначена інформація про проведення круглих столів, зібрань з громадськістю, де б обговорювалось питання щодо медіаграмотності.