Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Слуга народу"
  • Заступник голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування

Качура пообіцяв зареєструвати зміни до законодавства щодо Закону про гральний бізнес

15 липня 2020 року народний депутат України Олександр Качура пообіцяв зареєструвати зміни до законодавства щодо Закону про гральний бізнес. "Якщо це так дійсно є (відсутність оподаткування грального бізнесу до 2024 року - ред.) я обіцяю, що я зареєструю зміни до законодавства і підпишу це у інших депутатів народних і ми будемо вимагати щоб ми в залі проголосували і виключили з прикінцевих положень цю норму (відео 30:00-30:50).
Архів
Сказано 15 липня 2020 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=eRsRWmA_clQ
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/768-IX#Text
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17#Text
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc2_5_1_J?ses=10010&num_s=2&num=2713&date1=&date2=&name_zp=&out_type=&id=
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc2_5_1_J?ses=10010&num_s=2&num=2713&date1=&date2=&name_zp=&out_type=&id=

Результат

В Законі України "Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор" не йдеться мова про сплату податків, їх ставки, об’єкти та суб’єкти. Тому необхідності внесення змін до нього, в частині оподаткування. Норми про несплату податків до 2024 року ні у ЗУ "Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор" ні у Податковому кодексі України немає. Окрім цього Верховною Радою України прийнято за основу Проєкт Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо оподаткування доходів від діяльності з організації та проведення азартних ігор та лотерей" (реєстр. 2713-д від 19.06.2021 року) у якому немає положень про звільнення від сплати податків гральним бізнесом до 2024 року. Обіцянка переноситься до Архіву.

У підпункті 8 пункту 8 розділу XI (прикінцеві та перехідні положення) Закону України "Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор" відносно оподаткування грального бізнесу (доходів від зайняття господарською діяльність у сфері азартних ігор, виграшів) зазначено, що після введення в експлуатацію Державної системи онлайн-моніторингу розробити та подати на розгляд Верховної Ради України пропозиції щодо внесення змін до Податкового кодексу України в частині зміни ставок податку на дохід від діяльності з організації та проведення азартних ігор.

В свою чергу нормами податкового кодексу України вже визначено оподаткування грального бізнесу в розділі ІІІ Податок на прибуток підприємств, стаття 134 об’єкт оподаткування. Об’єктом оподаткування є:

- дохід суб’єктів, які здійснюють випуск та проведення лотерей.

- дохід операторів, отриманий від букмекерської діяльності, азартних ігор.

- дохід, отриманий від азартних ігор з використанням гральних автоматів.

Відповідно до цього було зареєстровано ряд законопроектів про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів від організації та проведення азартних ігор, а саме №2713, 2713-д, 2713-1, 2713-2, 2713-3. Майже усі із них пропонують не сплачувати податки до створення та введення в експлуатацію державної системи онлайн моніторингу відповідно до Закону України "Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор", але не пізніше 2024 року.