Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Міністр соціальної політики України

Лазебна у програмі уряду обіцяє розширити функціонал порталу електронних послуг Пенсійного фонду України

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. Міністр соціальної політики України Марина Лазебна у програмі уряду обіцяє розширити функціонал порталу електронних послуг Пенсійного фонду України та автоматизувати процеси у системі пенсійного страхування.
Виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • https://www.msp.gov.ua/news/18801.html
  • Коментар Мінсоцполітики від 31 грудня 2020 року
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=69085
  • https://buh.ligazakon.net/news/202419_pensyniy-fond-dav-10-poyasnen-pro-zaprovadzhennya-ta-vikoristannya-elektronno-trudovo-knizhki
  • https://www.president.gov.ua/news/prezident-pidpisav-zakon-yakim-zaprovadzhuyetsya-elektronnij-66965
  • https://www.pfu.gov.ua/lg/341862-elektronna-trudova-knyzhka-na-vebportali-pensijnogo-fondu-ukrayiny/

Результат

Враховуючи те, що уряд, Мінсоцполітики та ПФУ забезпечили розширення функціоналу порталу електронних послуг Пенсійного фонду України, а також на законодавчому рівні було врегульовано питання щодо автоматичного призначення пенсії за віком, обіцянці міністра соціальної політики України присвоєно статус «виконано».

У липні 2020 року Пенсійний фонд України впровадив нову сервісну послугу – автоматичне призначення пенсії. Сервіс дозволяє надати всю необхідну для призначення пенсії інформацію завчасно та провести перевірку наявних у Пенсійному фонді даних.

Окрім того, 5 лютого 2021 року Рада ухвалила урядовий законопроєкт, а 4 березня президент Зеленський підписав закон, з набранням чинності 10.06.2021. Документ запроваджує облік трудової діяльності працівників в електронній формі, використання цих відомостей для підтвердження наявного стажу роботи для укладення трудового договору, призначення пенсій тощо. Також на законодавчому рівні врегульовується питання щодо автоматичного призначення пенсії за віком через особистий електронний кабінет особи на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Законом передбачений п’ятирічний перехідний період, протягом якого до Державного реєстру мають бути внесені відомості з паперових трудових книжок. Впродовж цього часу застосовуватиметься як паперова трудова книжка, так і електронна форма вже наявних або внесених відомостей із вказаного реєстру. Також документом запроваджується можливість автоматичного призначення пенсії без особистого звернення особи зі збереженням права відстрочення виходу на пенсію.

Відомості про трудову діяльність будуть вноситись через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України у вигляді сканованих або оцифрованих копій. Нагадаємо, що електронну трудову книжку було презентовано ПФУ в липні 2020 року.