Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Буславець у програмі уряду обіцяє залучити міжнародних партнерів та інвесторів до геологічної розвідки та видобування вуглеводнів

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. В.о. міністра енергетики України Ольга Буславець у програмі уряду обіцяє залучити міжнародних партнерів та інвесторів до геологічної розвідки та видобування вуглеводнів української акваторії шельфу Чорного моря.
Не виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • https://www.geo.gov.ua/roman-opimax-vzyav-uchast-u-obgovorenni-strategichnix-napryamiv-rozvitku-gazovidobuvannya/
  • https://www.kmu.gov.ua/news/denis-shmigal-naroshchennya-gazovidobutku-j-dosyagnennya-energetichnoyi-nezalezhnosti-vazhlivij-prioritet-dlya-uryadu
  • https://ua.interfax.com.ua/news/economic/701327.html
  • https://www.geo.gov.ua/derzhgeonadra-anonsuvali-perezapusk-konkursu-po-dilyanci-delfin/?hilite=%27%D0%A3%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%27%2C%27%D0%A3%D0%A0%D0%9F%27
  • https://www.facebook.com/roman.opimakh/posts/1709047692604342
  • https://www.geo.gov.ua/geo/nova-derzhgeosluzhba-suchasnij-pidxid-do-nadrokoristuvannya-2/?fbclid=IwAR3pyrIpvPuMOaGB0q6m3UnH6e2mBfxBRAJD41KQPxPCmCJEVBGR1Qbz43k
  • http://agpu.org.ua/news/zatverdzheno-peremozhciv-konkursiv-urp-.htm
  • https://ua.interfax.com.ua/news/economic/704347.html

Результат

Варто зазначити, що залучення міжнародних партнерів та інвесторів до видобування вуглеводнів відбувається шляхом укладання угод про розподіл продукції (УРП) із переможцями конкурсів. У вересні 2020 року в Держгеонадра сподівалися на підписання договорів до кінця року. Але ці договори стосуються ділянок, які не знаходяться в акваторії Чорного моря.

Відповідно до інформації річного звіту Держгеонадр від 5 листопада 2020 року, ці угоди поки що не підписано. Станом на середину листопада, у Держгеонадра теж не повідомляли про підписання угод.

Щодо видобування вуглеводнів української акваторії шельфу Чорного моря, як відомо, наприкінці лютого 2020 року Держгеонадра запропонували 2 ділянки шельфу до конкурсів УРП: Південний Дельфін та Північний Дельфін. Третю не пропонували «через недостатню розвідуваність». У джерелі № 5 можна ознайомитись з розташуванням ділянок. У звіті Держгеонадр від 5 листопада 2020 року не йде мова про завершення конкурсів на цих ділянках, а тим більше про укладання угод з переможцями конкурсів. Натомість там позначено, що «вирішення питання Чорноморського шельфу» вирішено на 2 умовних рівнях з 3 можливих (див. джерело № 7).

18 листопада експертна рада дивізіону «Розвідка та видобуток» групи «Нафтогаз» звернулася до уряду з листом про необхідність надати компанії доступ до геологічної розвідки великих перспективних нафтогазових ділянок України, серед яких Чорноморський шельф.

Враховуючи те, що у період перебування Ольги Буславець на посаді в.о. міністра енергетики не вдалося залучити міжнародних партнерів та інвесторів до видобування вуглеводнів української акваторії шельфу Чорного моря, обіцянці присвоєно статус «не виконано».