Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Абрамовський у програмі уряду обіцяє модернізувати систему моніторингу довкілля відповідно до європейських стандартів

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський у програмі уряду обіцяє (програма уряду зобов'язує) модернізувати систему моніторингу довкілля відповідно до європейських стандартів – оцифрування, узагальнення та відкриття у публічному доступі інформації про використання природних ресурсів та про стан навколишнього природного середовища.
Виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • Лист Міндовкілля від 7 липня 2021 року
  • https://map.mepr.gov.ua/about
  • https://eco.gov.ua/news/vzhe-oficijno-v-ukrayini-pracyuye-yedinij-ekologichnij-vebportal-ekosistema
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1065-2021-%D0%BF#Text
  • https://mepr.gov.ua/news/35919.html
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/391-98-%D0%BF#Text
  • https://mepr.gov.ua/news/36624.html

Результат

19 жовтня 2021 року міністр захисту довкілля та природних ресурсів Абрамовський написав заяву про відставку.

З метою модернізації системи моніторингу довкілля, з 2021 року вже було запроваджено системи моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів – Закон України «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів» (377-IX).

Також, станом на 2021 рік в Україні у рамках імплементації Угоди про асоціацію з ЄС впроваджуються нові європейські стандарти у сфері моніторингу вод для оцінки їх якості. Зокрема, розпочато дослідження показників-індикаторів, які раніше практично не вимірювались.

Крім того, у жовтні 2021 року уряд ухвалив постанову «Про Єдину екологічну платформу «ЕкоСистема». Цим рішенням врегульовується питання функціонування єдиної екологічної платформи, яку Міндовкілля в тестовому режимі запустило ще в травні 2021 року. Геоінформаційний портал «ЕкоСистема» – сервіс для візуалізації електронних реєстрів і баз даних зібраних на Єдиній екологічній платформі «ЕкоСистема», що забезпечує проведення аналізу існуючої інформації про стан довкілля для оперативного реагування, прогнозу, прийняття управлінських рішень, звітності та планування, передбачає постійне оновлення.

Враховуючи такі досягнення, обіцянці присвоєно статус «виконано».