Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Міністр закордонних справ України

Кулеба у програмі уряду обіцяє посилити дипломатичну підтримку експортної діяльності українських суб’єктів господарювання

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у програмі уряду обіцяє посилити дипломатичну підтримку експортної діяльності українських суб’єктів господарювання.
Виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/166/92-%D1%80%D0%BF#Text
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/99/2021#Text
  • https://www.industry4ukraine.net/publications/eksportna-pidtrymka-vid-ministerstva-zakordonnyh-sprav-ukrayiny/
  • https://lithuania.mfa.gov.ua/spivrobitnictvo/3542-stan-torgovelyno-jekonomichnih-vidnosin/rada-eksporteriv-ta-investoriv-pri-mzs-ukrayini

Результат

З метою посилення дипломатичної підтримки експортної діяльності українських суб’єктів господарювання МЗС у 2020 році: перезавантажило Раду експортерів та інвесторів (РЕІ) з метою ефективнішої підтримки українських експортерів на тлі пандемії коронавірусу; зміцнило економічний блок МЗС; посилило економічні служби посольств України за кордоном.

У практичному плані роботи РЕІ запроваджено механізм опрацювання звернень вітчизняних компаній щодо просування їх продукції та пошук партнерів на іноземних ринках із використанням наявних можливостей економічних відділів у складі закордонних диппредставництв.

Окрім того, 15 березня 2021 року президент Зеленський затвердив «Положення про закордонні дипломатичні установи України». Відтепер до прямих функцій закордонних дипломатичних установ України чітко віднесено (у попередньому положенні від 22 жовтня 1992 року цього не було*): сприяння експорту продукції українського походження, залученню інвестицій в Україну.

Враховуючи цю інформацію, обіцянці присвоєно статус «виконано».

*Положення від 22 жовтня 1992 року передбачало, серед всіх інших, таку функцію дипломатичного представництва України: заохочення дружніх відносин між Україною і державою перебування та розвиток їх співробітництва в галузі економіки, культури і науки.