Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Бессараб у програмі уряду обіцяє вжити заходи для покращення житлового забезпечення осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, та членів їх сімей

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. Міністр у справах ветеранів України Сергій Бессараб у програмі уряду обіцяє вжити заходи для покращення житлового забезпечення осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, та членів їх сімей, ВПО-захисників, у тому числі шляхом виплати грошової компенсації.
Не виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/294-20#Text
  • https://www.minregion.gov.ua/press/news/dodatkovi-300-mln-grn-na-dostupne-zhitlo-ta-200-mln-grn-na-ipoteku-dlya-vpo-ta-uchasnikiv-ato-oos-zmini-do-derzhbyudzhetu-2019/
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/294-20#Text
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/294-20#Text
  • https://mtot.gov.ua/vidnovleno-priom-zajav-na-otrimannja-vpo-ta-uchasnikami-atooos-pilgovogo-jitlovogo-kreditu-pid-3-richnih

Результат

Після низки змін до держбюджету 2020 року, у липні-листопаді, фінансування програми «Надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла» (програма «Доступне житло» - ред.) не відновили. У проєкті бюджету на 2021 рік (для другого читання) фінансування також не передбачено.

Нагадаємо, що наприкінці 2019 року, змінами до держбюджету 2019 року, фінансування програми збільшили зі 100 мільйонів до 400 мільйонів. Тоді видатки за новою бюджетною програмою в обсязі 200 млн гривень спрямували на надання пільгового довгострокового державного кредиту внутрішньо переміщеним особам, учасникам проведення антитерористичної операції та/або учасникам проведення операції об’єднаних сил на придбання житла у рівних частинах (100 млн грн для кредитування ВПО та 100 млн грн для учасників АТО та/або ООС).

Також варто зазначити, що у 2020 році відновити прийом заявок на отримання пільгового кредиту вдалося лише у вересні. Але замість сотень мільйонів, як було у 2019 року, тепер передбачено лише 14,6 мільйонів гривень і це для ВПО та учасників АТО/ООС.

А от субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації для таких категорій осіб уряд забезпечив у 2020 році – 305 млн та 248 млн грн. Але ж бюджет 2020 року готував уряд Гончарука та інший міністр у справах ветеранів.

У період перебування Сергія Бессараба в статусі міністра, з березня до грудня 2020 року, хоч і вживалися деякі заходи підтримки, але враховуючи його звільнення, не можна стверджувати, що вдалося відновити і підтримувати на задовільному рівні всі можливі механізми покращення житлового забезпечення осіб відповідних категорій, тому статус «не виконано».

Не було закрито чергу ветеранів АТО/ООС на житло.