Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Міністр оборони України

Резніков у програмі уряду обіцяє врегулювати питання щодо порядку вчинення нотаріальних дій стосовно майна, що залишилося на тимчасово окупованих територіях

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. Віце-прем'єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков у програмі уряду обіцяє врегулювати питання щодо порядку вчинення нотаріальних дій стосовно майна, що залишилося на тимчасово окупованих територіях.
Не виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennya-planu-prioritetni-a1133r
  • Лист Мінреінтеграції
  • Лист Мінреінтеграції
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=72191
  • https://apostrophe.ua/ua/news/society/2021-07-26/boeviki-dnr-pereshli-k-novomu-etapu-otjima-jilya-kak-rabotaet-prestupnaya-shema/239406
  • https://www.bbc.com/ukrainian/features-58867870
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3425-12#Text

Результат

У грудні 2020 року Мінреінтеграції повідомляло редакцію в листі, що питання щодо порядку вчинення нотаріальних дій стосовно майна, що залишилося на тимчасово окупованих територіях врегульовано чинним законодавством та додаткового врегулювання не потребує.

Але станом на жовтень 2021 року є деякі проблеми для внутрішньо переміщених осіб у питаннях пов'язаних з правом власності на нерухомість, яка розміщена на ТОТ. Наприклад, в українському законодавстві акт тероризму визнається форс-мажором, що звільняє від сплати штрафів та пені. Але не самого кредиту та відсотків. Тому переселенці не можуть використати цей інструмент у тих випадках, коли доступу до житла вже не мають, а позичені гроші на нього все ще мусять платити. В історіях з довоєнною іпотекою державні банки й держава загалом виходять також з того, що позичальники можуть і далі користуватися своїми квартирами. Нібито для цього достатньо існування правил перетину лінії розмежування в обидві сторони.

Держава не враховує безлічі ризиків і загроз для безпеки переселенців. Приміром, якщо в минулому людина служила в українській армії, якщо в неї західноукраїнське походження, якщо вона відкрито виступила проти проросійських сепаратистів.

Переселенці не захищені і від конфіскації майна так званою владою «республік».

Зокрема, доречно було б запровадити реєстр знищеного, пошкодженого та втраченого майна на непідконтрольних територіях. Відповідно, слід також і врегулювати процедуру внесення майна до такого реєстру, зокрема через засвідчення нотаріусів. А також мав би існувати механізм реституції (поновлення порушених майнових прав, приведення їх до стану, що існував на момент вчинення дії, якою заподіяно шкоду).

Обіцянці присвоєно статус «не виконано» після заяви Резнікова про звільнення.