Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Буславець пообіцяла усунути цінове спотворення на ринку електричної енергії

13 травня 2020 року в.о. міністра енергетики та захисту довкілля України Ольга Буславець пообіцяла усунути цінове спотворення на ринку електричної енергії. «Енергоємним споживачам буде забезпечено стабільну ціну на електроенергію – усунуто цінове спотворення на сьогоднішньому ринку електричної енергії», – заявила Буславець (відео 15:18).
Не виконано
Сказано 13 травня 2020 р.

Джерело

  • https://youtu.be/cUr-WRES-nE?t=918
  • Запит редакції
  • https://www.rbc.ua/ukr/news/proizvoditeli-elektroenergii-prosyat-prezidenta-1604501406.html
  • http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=07A08913F595E58959631EE88952FF5C.app1?art_id=245489941&cat_id=35109

Результат

У вересні редакція аналітичного порталу направляла запит в Міненергетики, щоб дізнатися, що було зроблено для усунення цінового спотворення, однак відповіді не отримала.

Станом на початок листопада 2020 року, як свідчить інформація звернення виробників електроенергії до президента, уряду, НКРЕКП: «Деякі учасники ринку (переважно трейдери та постачальники) в заявках на продаж електричної енергії на ринку «на добу наперед» встановлюють мінімальні необґрунтовані погодинні ціни продажу, при цьому не маючи підтвердження вказаних заявок реальними обсягами електричної енергії».

Ці маніпуляції і спекуляції, за інформацією виробників, набули масштабного характеру та спричинили стрімке погіршення фінансового стану компаній державного сектору економіки та інших виробників, не забезпечуючи справедливого ціноутворення та розподілу відсотків участі у покритті наявного попиту. Також на думку генеруючих компаній, спотворення ціноутворення на ринку електричної енергії відбувається внаслідок недосконалої, а інколи і незрозумілої політики керівництва ДП «НАЕК «Енергоатом» щодо продажу електричної енергії.

«Спроби перекласти відповідальність за зростання цін на електроенергію та фінансові проблеми Енергоатома на Міненерго – інформаційна диверсія», – відреагували на це звернення в міністерстві.

На основі цієї інформації, після звільнення Буславець, обіцянці присвоєно статус «не виконано».