Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Слуга народу"
  • Член комітету з питань антикорупційної політики

Шинкаренко пообіцяв внести законопроєкт щодо регулювання сільського туризму

22 травня 2020 року народний депутат України Іван Шинкаренко пообіцяв внести законопроєкт щодо регулювання галузі сільського туризму. "Ми плануємо подати до Верховної Ради законопроєкт, котрий буде регулювати галузь сільського туризму. Що це таке? Це законопроєкт, котрий дасть можливість... тобто людина, котра проживає (давайте візьмімо такий категоричний випадок) у віддаленому селі і вона має будинок... і якщо туристи приїжджають безпосередньо до цієї людини у будинок і, так би мовити, винаймають, орендують місце, кімнату і живуть у неї там якийсь час, то ця людина, власник цього будинку, не має сплачувати за цим законопроєктом ніяких податків", – заявив Шинкаренко (відео з 14:46 по 15:46).
Не виконано
Сказано 22 травня 2020 р.

Джерело

  • https://youtu.be/rve_3CjMlBU?t=886
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=71321
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=12433
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=12437

Результат

5 березня 2021 року до Верховної Ради було подано проєкт закону про сільський та сільський зелений туризм № 5206, метою якого є створення правової бази для становлення й розвитку зазначених видів туризму в Україні. Зокрема, він передбачає врегулювання статусу суб'єкту туристичної діяльності для селян, що надають послуги з тимчасового розміщення, харчування, екскурсій та інших туристичних послуг. Наразі цей законопроєкт опрацьовується у комітеті.

29 квітня 2021 року Верховною Радою було прийнято у першому читанні законопроєкт про внесення змін до Закону України "Про туризм" та деяких інших законодавчих актів щодо основних засад розвитку туризму № 4162, який має на меті створення правового підґрунтя для сталого розвитку туризму, створення дієвої системи взаємодії усіх учасників туристичної діяльності шляхом запровадження державної електронної інформаційної системи, яка містить відомості про усіх суб’єктів туристичної діяльності та інші відомості щодо організації туристичної діяльності, створення дієвого механізму держаного стратегічного планування, державного нагляду (контролю) у сфері туризму, статистичної звітності, захисту прав та законних інтересів туристів. Іван Шинкаренко підтримав це рішення. Наразі законопроєкт готується до другого читання.

29 квітня 2021 року Верховною Радою було прийнято у другому читанні та у цілому законопроєкт про внесення змін Закону України "Про туризм" щодо розширення кола суб'єктів надання готельних послуг № 2673, метою якого є створення сприятливих умов для розвитку готельної інфраструктури та сфери туризму через розширення кола суб’єктів надання готельних послуг. Іван Шинкаренко підтримав це рішення.

Зауважимо, що зазначена обіцянка стосується селян, що надають житлові послуги з метою розміщення туристів, і передбачає позбавлення їх податків. Підтримувані народним депутатом законопроєкти стосуються загального законодавчого врегулювання туристичної галузі, але лише опосередковано стосуються порушеного у зобов'язанні питання.

Особисто народним депутатом чи його колегами більше не було подано відповідних законопроєктів до Верховної Ради, а тому, відповідно до пункту 2.3.3.1 регламенту аналітичного порталу "Слово і діло", обіцянка отримує статус "не виконано" як така, яка на момент перевірки не мала вияву свідчень безпосередньої діяльності народного депутата з ціллю її реалізації.

Відповідно до пункту 2.3.3.2 регламенту аналітичного порталу "Слово і діло" статус обіцянки може бути змінено при повторному перегляді стану виконання обіцяного, за умови якісного зрушення справи з місця.