Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Петрашко заявив, що програма «Нові гроші» передбачатиме 8 місяців відстрочки з виплати тіла кредиту та відсотків

5 травня 2020 року міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Ігор Петрашко заявив, що програма «Нові гроші» передбачатиме 8 місяців відстрочки з виплати тіла кредиту та відсотків.
Архів
Сказано 5 травня 2020 р.

Джерело

  • https://ua.interfax.com.ua/news/economic/660133.html
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1151-2020-%D0%BF#Text
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/28-2020-%D0%BF#Text
  • Лист Мінекономіки

Результат

З метою проміжної перевірки запровадження програми «Нові гроші» редакцією порталу було направлено лист у Мінекономіки. З отриманої 5 серпня відповіді стало відомо, що 3 червня уряд ухвалив і вніс в Раду відповідні законопроєкти. Далі в листі роз'яснюється, що прийняття даних ініціатив надасть можливість запровадження нового фінансового механізму – часткового гарантування державою зобов'язань перед кредитором за пулом (портфелем) кредитів. Варто зазначити, що з урядової ініціативи № 3659 врахували пропозиції, а ухвалили № 3659-д.

З таких роз'яснень редакція дійшла висновку, що під умовною назвою програми «Нові гроші» слід розуміти програму з надання державних гарантій на портфельній основі.

Але в порядку реалізації нової програми не передбачено заявленої «відстрочки» (Постанова Кабінету міністрів України від 25 листопада 2020 р. № 1151).

______________________________________________________________________

Варто зазначити, що відстрочка з виплати тіла кредиту та відсотків передбачена іншою урядовою програмою «5-7-9%» (!), але вона працювала ще до обіцянки міністра. Далі про неї.

29 квітня 2020 року уряд вніс низку змін до постанови № 28 від 24.01.20 «Про затвердження Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам мікропідприємництва та малого підприємництва», якою регламентується діяльність програми «Доступні кредити 5-7-9%», чим розширив її можливості. Серед всього іншого внесено зміни, відповідно до яких бізнес отримав змогу оформити відстрочку зі сплати не лише тіла кредиту, але й відсотків на обслуговування позики, але відстрочка платежу суб’єкта підприємництва щодо повернення кредиту або його частини чи сплати процентів за кредитом може становити не більше ніж 9 місяців.

Враховуючи те, що по суті немає програми з назвою (!) «Нові гроші», а відстрочку було запроваджено в рамках іншої програми незадовго до заяви міністра, публікацію перенесено до розділу «архів». У прес-службі Мінекономіки роз'яснили редакції, що уряд таким чином, щоб не чекати ухвалення в Раді законопроєктів, запровадив відстрочку в рамках іншої програми.