Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Президент України
  • Голова Ради національної безпеки і оборони України

Зеленський пообіцяв позбавляти зарплат, або звільняти голів ОДА, якщо у регіонах «будуть невиплати» надбавок лікарям

6 травня 2020 року президент України Володимир Зеленський пообіцяв застосувати до голів ОДА санкції у вигляді позбавлення зарплат, або звільнень, якщо у регіонах «будуть невиплати» надбавок лікарям. Мова йде про 300% доплати.
Не виконано
Сказано 6 травня 2020 р.

Джерело

  • https://www.president.gov.ua/news/koronavirus-viplati-likaryam-i-miscevi-vibori-zvernennya-pre-61041
  • Лист Волинської ОДА від 11 грудня 2020 року
  • https://voladm.gov.ua/article/pogulyayko-yuriy-mihaylovich/
  • Заробітна плата керівника Волинської ОДА у березні-жовтні 2020 року
  • https://www.facebook.com/iryna.gerashchenko/posts/3520111404743314
  • https://www.facebook.com/iryna.gerashchenko/posts/3520111404743314

Результат

Для початку варто зазначити, що протягом травня-листопада спостерігалися численні випадки звільнень/призначень глав ОДА – і це все відбувалось у період боротьби з COVID-19. Тому коментуючи наступні слова президента від 20 травня, можна зазначити, що напевно «вдалося побороти страх»: «Тобто ця інфекція нам показує, які захворювання у нас є в держапараті. Одразу після COVID будуть рішення, а зараз цього не можна робити. Я не можу зараз звільнити якогось губернатора – я просто боюся, що там завалиться весь процес», – заявив Зеленський.

У багатьох випадках причини таких кадрових рішень залишилися невідомими для редакції. Але навряд чи це пов'язано з тим, що причина цих звільнень – це невиплати надбавок лікарям. Бо майже на кожному ефірі профільний міністр звітує, що затримок і невиплат немає. Це також підтвердили і в листах майже всіх ОДА – всі вони є в розпорядженні редакції, та у разі потреби можуть бути оприлюднені. Звичайно, трапляється дуже багато випадків незгоди з тим, що жодних затримок немає, але в більшості випадків це лише слова, але якщо така інформація буде надана з документально підтвердженими фактами, то вона теж буде врахована (!).

Але присвоїти обіцянці статус «виконано» або ж перенести до розділу «архів», як і залишити у процесі, вагомих підстав немає – є випадок, який не дозволяє цього зробити.

З листа Управління Держпраці у Волинській області від 11 грудня 2020 року стало відомо, що на виконання доручення прем'єр-міністра від 25 травня 2020 року було проведено 40 контрольних заходів. Було виявлено порушення у 4 лікувальних закладах, з них у 2 порушено строки виплати заробітної плати, в 1 порушено нарахування додаткових доплат медичним працівникам, які безпосередньо залучені до ліквідації COVID-19 та в 1 із закладів порушені строки виплати заробітної плати та нарахування додаткових доплат.

Голова відповідної ОДА не був позбавлений заробітної плати (про це свідчить низка відповідей на запит редакції, джерело № 4) та і звільнений теж не був. Це можливо і виняток, але виняток відомий, через який не можна зі 100% впевненістю стверджувати, що цього не було і в інших лікувальних закладах/областях. Обіцянці присвоєно статус «не виконано».

Крім того, медичні працівники отримують значно менші «ковідні» доплати, ніж обіцяні владою 300% – про це свідчить відповідь МОЗ на запит народного депутата.

Якщо суб’єкт обіцянки або третя особа не погоджується зі статусом обіцянки, надаючи документально підтверджені докази її виконання або невиконання, аналітики порталу беруть до уваги такі докази й повторно вивчають коректність статусу. Якщо надані докази є достовірними, статус обіцянки може бути змінений.