Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Президент України
  • Голова Ради національної безпеки і оборони України

Зеленський пообіцяв звільнення міністрів уряду Шмигаля, «якщо вони не впораються з завданнями та обов'язками»

22 квітня 2020 року президент України Володимир Зеленський пообіцяв звільнення міністрів уряду Шмигаля, «якщо вони не впораються з завданнями та обов'язками». «Якщо якийсь міністр завалив роботу і не може виконувати свої обов'язки, я як президент буду впливати, буду робити все, щоб того чи іншого міністра міняли на іншого. І будемо ми це робити до того моменту, поки ми не зробимо ідеальний уряд. Коли кожна людина, кожен міністр перебуває на своєму місці», – заявив президент Зеленський (відео 4:45).
Виконано
Сказано 22 квітня 2020 р.

Джерело

  • https://youtu.be/XmUhegS2eWY?t=285
  • https://www.kmu.gov.ua/uryad-ta-organi-vladi/team
  • https://www.dw.com/uk/rada-zvilnyla-ministriv-ekonomiky-ta-infrastruktury/a-57572074
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3247810-stepanova-zvilnili-z-posadi-glavi-moz.html
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3247039-smigal-nazvav-golovnu-pricinu-podanna-na-zvilnenna-stepanova.html

Результат

Протягом року після виголошення обіцянки була низка звільнень і призначень міністрів. Але в умовах протидії COVID-19 особливої уваги заслуговує приклад міністра охорони здоров'я. Прем'єр Шмигаль у травні 2021 року ініціював відставку Степанова, Рада підтримала. Основною причиною внесення подання щодо звільнення Степанова з посади міністра охорони здоров'я є незадовільні (!) темпи вакцинації населення проти коронавірусу. За словами прем'єра, щотижня на рівні президента відбувалися наради з цього питання, на яких глава МОЗ давав обіцянки про терміни постачання вакцин проти коронавірусу, запевняв, що препарати будуть і щеплення проводитимуться. Враховуючи такі роз'яснення, обіцянці присвоєно статус «виконано».

Звільнення міністрів цілком можливі і в майбутньому, редакція слідкує за цим. Але станом на кінець червня 2021 року уряд Шмигаля повністю укомплектований, вперше за рік каденції уряду – 1 місяць відсутні вільні вакансії.