Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Прем'єр-міністр України

Шмигаль пообіцяв в квітні 2020 року виплатити другу частину боргів із заробітних плат шахтарів

7 березня 2020 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль пообіцяв в квітні 2020 року виплатити другу частину боргів із заробітних плат шахтарів. «Ми домовилися і президент пообіцяв шахтарям на всеукраїнській нараді шахтарів погасити в березні місяці половину боргів. Дійсно, вчора і після вчора борги в сумі 653 мільйона, в тому числі 92 мільйона, поступили на рахунки. Це перший крок. Далі, друга половина існуючих боргів в наступному місяці. Ми будемо працювати над цим», – заявив Шмигаль (відео 1:10:29).
Виконано
Сказано 7 березня 2020 р.

Джерело

  • https://youtu.be/tCFDkQOMH9k?t=4257
  • Лист Міненергетики від 1 червня 2020 року
  • https://youtu.be/70dn-SkfaGA?t=1668

Результат

12 травня прем'єр Шмигаль на засіданні Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг прозвітував про виконання доручення президента Зеленського щодо погашення боргів із заробітних плат шахтарям протягом 2 місяців (відео 27:47).

Щоб з'ясувати, чи було виплачено у квітні другу частину заборгованості із заробітних плат шахтарям, яка спостерігалася на кінець лютого-початок березня 2020 року, було направлено запит в Мінекоенерго.

З отриманої 1 червня відповіді стало відомо, що дійсно уряд виконав доручення президента і виплатив заборгованість, яка спостерігалася на кінець лютого-початок березня 2020 року:

873,7 млн грн – погашено заборгованості із заробітної плати поточного року;

519,6 млн грн – направлено на виплату поточної заробітної плати.

Також, варто зазначити, що в міністерстві наголосили, що заборгованість за 2015-2019 роки та за січень-березень 2020 року у загальній сумі 198,8 млн гривень можливо погасити лише коштами, отриманими від реалізації вугільної продукції. Тобто буде закупівля вугілля – будуть виплати.

Враховуючи те, що уряд у березні-квітні забезпечив виплату боргів із заробітних плат шахтарів за попередні періоди, обіцянці присвоєно статус «виконано».