Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Співголова депутатської фракції "Європейська Солідарність"
  • Член Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

Геращенко заявила, що фракція "ЄС" не підтримає законопроект щодо банківської діяльності в наявній редакції

26 березня 2020 року народний депутат України Ірина Геращенко заявила, що фракція "Європейська солідарність" ніколи не проголосує за законопроект, який передбачає компенсації колишнім власникам банків. Геращенко: "Зараз ми побачили законопроект, який уряд прислав на розгляд Парламенту, там є кілька надзвичайно критичних моментів. Перше, якщо говорити про так званий "пакет МВФ" законів, зокрема про банки, там передбачена ось ця стрічка, компенсація колишнім власникам "Приват-Банку". Тобто, це означає, що в умовах, коли кожен українець втрачає сьогодні фактично втрату роботи через цей вимушений карантин з українців намагаються забрати кошти для того, щоб сплатити ці компенсації. Звичайно, ми ніколи не будемо підтримувати цю норму. Хоча в цілому, якщо ця норма вилучиться, наша політична сила буде голосувати". (відео 1:24 - 2:10) Мова йде про законопроект про внесення змін до законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (№3260), запропонований урядом і який передбачає удосконалення регулювання ліквідаційної процедури банків, механізму відшкодування збитків (стягнення шкоди) з пов’язаних з банком осіб та інших осіб, якими банку та кредиторам банку були завдані збитки (нанесена шкода), розширення та удосконалення механізмів участі держави у виведення банку з ринку.
Не виконано
Сказано 26 березня 2020 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=0zp0TOBf6jg
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68458
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68458
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=4808
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=5516

Результат

30 березня 2020 року Верховна Рада України проголосувала за скорочення сроку подання альтернативних законопроектів щодо проекту закону про внесення змін до законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (№3260). Таким чином на розгляд було винесено та проголосовано за основу аналогічний законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (№2571-д). Фракція "Європейська солідарність" підтримала цей законопроект.

Законопроект 2571-д передбачає такі ж самі норми, як і попередній законопроект №3260, тобто удосконалення регулювання ліквідаційної процедури банків, механізму відшкодування збитків (стягнення шкоди ) з пов’язаних з банком осіб та інших осіб, якими банку та кредиторам банку були завдані збитки (нанесена шкода), розширення та удосконалення механізмів участі держави у виведення банку з ринку. При цьому визнання незаконним рішення про виведення банку з ринку не може бути підставою для його скасування.

13 травня 2020 року Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (№2571-д). Даний документ передбачає, що власники і колишні власники банку, інтереси яких були порушені через виведення фінансової установи з ринку, можуть отримати відшкодування збитку лише у грошовій формі. Визнання незаконним рішення про виведення банку з ринку не може бути підставою для його скасування. Фракція "Європейська солідарність" підтримала дане рішення. Обіцянка отримує статус "Не виконано", оскільки фракція підтримала законопроект у тій самій редакції в якій обіцяла ніколи не підтримувати.