Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Європейська Солідарність"
  • Член Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом

Порошенко пообіцяв, що фракція "Європейська солідарність" підтримає законопроект про неповернення "Приват-Банку" колишнім акціонерам

20 березня 2020 року народний депутат України Петро Порошенко пообіцяв, що фракція "Європейська солідарність" підтримає законопроект про неповернення "Приват-Банку" колишньому акціонеру Ігорю Коломойському, якщо такий запропонує на розгляд Кабінет міністрів. Нагадаємо, що попередньо у Верховній Раді України був зареєстрований законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань функціонування банківської системи (№2571), який не дозволяє колишнім власникам повертати банки, які вважаються не платоспроможними. Проте згодом даний законопроект було відкликано.
Виконано
Сказано 20 березня 2020 р.

Джерело

  • https://www.facebook.com/petroporoshenko/posts/1985049298296119?__tn__=K-R
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=5516

Результат

13 травня 2020 року Верховна Рада України ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (№2571-д). Обіцянка отримує статус "Виконано", оскільки фракція "Європейська солідарність" підтримала дане рішення.

Документ передбачає невідворотність виведення банків з ринку. У випадку, якщо суд визнає незаконним рішення НБУ про виведення банку з ринку, процедура неплатоспроможності або ліквідації банку не припиняється. Також закон змінює процедуру оскарження рішень Національного банку та інших державних органів у процесі виведення банків з ринку. Суди не повинні підміняти собою Національний банк. Вони повинні мати можливість розглядати рішення на законність, однак не повинні піддавати сумніву розрахунки, оцінки та висновки, зроблені в межах повноважень регуляторів, та їхні технічні судження. Документом визначені передумови та процедура отримання колишніми власниками компенсації, якщо суд визнає рішення НБУ незаконним. Для того, щоб процедура розрахунку компенсації була прозорою та неупередженою, основну роль у цьому питанні відіграватиме міжнародно визнана аудиторська фірма.