Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Президент України
  • Голова Ради національної безпеки і оборони України

Зеленський пообіцяв найближчим часом представити лідерам «N4» проєкт розведення сил і засобів на Донбасі за секторальним принципом

15 лютого 2020 року президент України Володимир Зеленський пообіцяв найближчим часом представити лідерам «N4» проєкт розведення сил і засобів на Донбасі за секторальним принципом.
Не виконано
Сказано 15 лютого 2020 р.

Джерело

  • https://www.president.gov.ua/news/ukrayina-nezabarom-poinformuye-normandsku-chetvirku-pro-inic-59833
  • Запит редакції
  • Лист МЗС від 30 липня 2020 року
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/2877002-ukraina-iniciuvatime-sektoralnij-princip-rozvedenna-sil-na-donbasi-prezident.html

Результат

Через майже 6 місяців після виголошення обіцянки ініціатива щодо розведення сил та засобів на Донбасі за секторальним принципом перебуває лише на рівні консультацій в рамках «Мінського процесу», і як свідчить лист МЗС – не була представлена лідерам «N4», тому обіцянці присвоєно статус «не виконано».

Відповідно до листа МЗС України від 30 липня 2020 року, розведення сил та засобів за секторальним чи будь-якими іншими принципами залишається предметом консультацій в рамках Тристоронньої контактної групи та її Робочої підгрупи з безпекових питань («Мінський процес»).

Окрім того, у рамках «N4» та «Мінського процесу» ведеться робота з визначення трьох додаткових ділянок розведення сил і засобів, про що було домовлено лідерами «N4» на саміті в Парижі 9 грудня 2019 року. Це зовсім інший принцип розведення.

Нагадаємо редакція аналітичного порталу зверталася до МЗС з наступним запитанням: «Чи представляла Україна лідерам «N4», так званого Нормандського формату переговорів, або ж дипломатичним радникам держав, проект розведення сил і засобів на Донбасі за секторальним принципом, про який розповідав Президент України Володимир Зеленський 15 лютого 2020 року на Мюнхенській конференції з питань безпеки? Якщо так, то коли і у якому форматі комунікації це відбулось?».

Також варто зазначити, 10 грудня 2019 року президент Зеленський заявляв, що наступна зустріч лідерів «N4» відбудеться у квітні 2020 року, однак цього не відбулось.