Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Батьківщина"
  • Перший заступник голови Комітету з питань економічного розвитку

Тарута у передвиборчій програмі обіцяє провести повну інвентаризацію державної власності

10 липня 2019 року голова партія "ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко під час презентації стратегічного плану партії заявила,що проведе повну інвентаризацію державної власності. "Це першочергові реанімаційні дії, без яких ми не зможемо підняти країну негайно. Ці перші пріоритети будуть втілені в життя. І перший пріоритет, який ми мусимо зробити - це "нульовий рівень" з якого треба починати. Це повна, всеохоплююча інвентаризація всіх ресурсів України: землі, надр, підприємств державної власності, енергетичної потужності, транспортної інфраструктури. І саме головне, коли ми зробимо цю інвентаризацію, ми наведемо там лад. Що потрібно і що у нас нахабно і нечесно забрали буде повернуто народу України. І, крім того, на базі цих знань ми притягнемо до кримінальної відповідальності всіх винних в розкраданні власності народу. Порушив закон - відповідай в ту ж хвилину, а не через 5 років, коли кожен іде від влади. Таку систему і таку велику повну інвентаризацію ми зробимо з Андрієм Кожем'якіним, з Валентином Наливайченком ... та ін." - заявила вона (відео 32:26-34:36).
Не виконано
Сказано 10 липня 2019 р.

Джерело

  • https://youtu.be/6g_ueVZJB7k?t=1339
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1

Результат

У липні 2019 року під час презентації пунктів передвиборчої програми партії «Батьківщина» лідер партії Юлія Тимошенко запевняла, що після зміни влади буде реалізовано низку першочергових задач. Зокрема, це повна, всеохоплююча інвентаризація всіх ресурсів України. Після інвентаризації «награбоване» буде повернуто народу України, а винні у розкраданні власності народу будуть покарані, і притягнуті до кримінальної відповідальності.

Однак ці пункти так і не стали реальністю.

Зокрема, представники від «Батьківщини» у ВРУ IX скликання не реєстрували жодних законодавчих ініціатив щодо необхідності проведення повної, всеохоплюючої інвентаризації ресурсів України.

Тут варто додати, що проведення аудиту (або інвентаризації ресурсів) не є компетенцією ВРУ та народних депутатів. В першу чергу - це прерогатива органів виконавчої влади.

6 листопада 2020 року відбулася презентація Економічного аудиту країни та Векторів економічного розвитку до 2030 року. Відповідно до представлених результатів аудиту, Урядом було проведено комплексний аудит економіки України із залученням представників влади, бізнесу та експертного середовища, проведено комплексну оцінку економічного потенціалу, який не був використаний за майже 30 років незалежності України. Проведений аудит стосувався дослідженню наявних ресурсів та потенціалу, але аж ніяк не проведення інвентаризації ресурсів, зокрема, і тих які були передані з власності держави за попередні роки існування держави. А саме це було обіцяно в програмі «Батьківщини». «Батьківщина» пропонувала здійснити інвентаризацію земель сільгоспризначення, однак це лише частина того, що було обіцяно.

Враховуючи факти непроведення інвентаризації ресурсів та державної власності, та те що, представники «Батьківщини» навіть не проявили ініціатив в законодавчому плані для реалізації цього завдання, цей пункт програми ми вважаємо «не виконано».

Відповідно не було здійснено і повернення награбованого в державну власність, та не було притягнуто до кримінальної відповідальності всіх винних в розкраданні власності народу. Варто додати, що ці пункти також не відносяться до повноважень народного депутата, і «Слово і діло» розцінює їх як популістичну риторику.

Для того, щоб проаналізувати які саме дії могли б вплинути на реалізацію цих зобов’язань, тобто відзначити зусилля народних депутатів, ми здійснили аналіз ухвалених законодавчих ініціатив.

По-перше, представники фракції не реєстрували ініціатив щодо здійснення націоналізації тих чи інших об’єктів, з метою їх повернення до державної власності.

По-друге, представники «Батьківщини» активно брали участь у роботі Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування оприлюднених у ЗМІ фактів можливих корупційних дій посадових осіб органів державної влади, які призвели до значних втрат дохідної частини Державного бюджету України. Однак, ТСК стосувалася лише окремих питань можливої корупції та зловживань та не призвела до чітких результатів. Зокрема, в плані повернення ресурсів та майна до держави.

По-третє, ми не можемо відзначити, що депутати від «Батьківщини «проявляли послідовність під час ухвалення ініціатив, які ми визначили, як ті, що спрямовані на реалізацію обіцяного. Наприклад, лише 11 членів фракції (з 24) голосувало за проєкт закону № 4460-д про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (Абдуллін, Власенко, Євтушок, Кучеренко, Тарута, Цимбалюк, Волинець, Івченко, Крулько, Наливайченко, Соболєв), 15 з 25 народних +депутатів підтримали проєкт закону про Закон України "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування" №4651 (Абдуллін, Данілов, Євтушок, Кабаченко, Кучеренко, Мейдич, Пузійчук, Цимбалюк, Бондарєв, Кириленко, Крулько, Лабунська, Наливайченко, Ніколаєнко, Соболєв). І головне – жоден із нардепів від «Батьківщини» не підтримав ініціативу №1031 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів.

Тому обіцянки щодо повернення награбованого в державну власність, та притягнення до кримінальної відповідальності всіх винних в розкраданні власності народу отримують статус «не виконано», оскільки на нашу думку, навіть ті б ініціативи, які могли б сприяти реалізацію обіцяного не були повністю підтримані представниками «Батьківщини» у парламенті.

Статус обіцянки буде змінено, якщо «Батьківщині» вдасться в майбутньому реалізувати зобов’язання.