Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Заступник голови депутатської фракції "Батьківщина"
  • Член Комітету з питань правової політики

Соболев у передвиборчій програмі обіцяє скасувати медичну реформу Уляни Супрун

10 липня 2019 року голова партія "ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко під час презентації стратегічного плану партії заявила, що скасує медичну реформу Уляни Супрун . "І я думаю, що ми здатні будемо об'єднати найкращі інтелектуальні сили країни. Для того, щоб започаткувати таку систему охорони здоров'я, як і в усіх розвинутих країнах світу - обов'язкове медичне страхування. Все, що буде, крім того, пропонуватись Україні, у тому числі сьогодні Уляною Супрун - це є експеримент над українською нацією. І ніхто після зміни влади не дозволить їм це продовжити. Смертність, яка перевищує сьогодні народжуваність вдвічі, говорить про те, що медичне реформа не будує України, не відновлює здоров'я нашої нації, а вбиває українців свідомо, тонко, інтелектуально, але ефективно. Ми покладемо цьому край", - сказала Тимошенко (відео 46:27-47:18).
Не виконано
Сказано 10 липня 2019 р.

Джерело

  • https://youtu.be/6g_ueVZJB7k
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1

Результат

Попри те, що представники «Батьківщини» неодноразово заявляли про необхідність скасування «медичної реформи Супрун», в Україні продовжується втілення положень законів, які стали основою медичної реформи. Зокрема це закони: 2168-VIII «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів», 2002-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я», 2206-VIII «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості».

«Батьківщина» не підтримувала законопроєкт №2428 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідкладних заходів у сфері охорони здоров'я, яким передбачається розблокування реорганізації закладів охорони здоров’я шляхом перетворення, як це передбачено Законом № 2002-VIII. Однак два нардепи підтримали це рішення – Михайло Волинець, Сергій Тарута, проваливши таким чином партійну обіцянку.

Менше половини нардепів від фракції підтримали ухвалення законопроєкту №4472 про внесення змін до розділу IV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення" (щодо відтермінування введення в дію частини десятої статті 10) », яким відтермінували імплементацію окремих положень ЗУ «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення, згідно з якими термін введення в дію частини десятої статті 10 зазначеного Закону переноситься з 1 січня 2021 року на 1 січня 2022 року. 11 нардепів проголосували «за» (Абдуллін, Власенко , Євтушок, Кучеренко , Немиря , Цимбалюк, Бондарєв, Волинець, Івченко, Наливайченко, Ніколаєнко).. І тут «Батьківщина» не продемонструвала послідовність у питанні реалізації медичної реформи.

Нардепи від «Батьківщини» не реєстрували ініціатив щодо скасування вищезазначених чинних законів по медичній реформі. Поряд з цим, реєстрували проєкти законів(які поки не були ухваленні) щодо зміни організації та системи фінансування медичної сфери. Наприклад, №1178 про фінансове забезпечення охорони здоров'я та загальнообов'язкове медичне страхування в Україні, №3464 про фінансове забезпечення охорони здоров’я та загальнообов’язкове медичне страхування в Україні.

Враховуючи, що під час презентації пунктів передвиборчої програми партії «Батьківщина» у липні 2019 року лідер партії Юлія Тимошенко запевняла, що реформа буде скасовано, однак станом на сьогодні цього не сталося, обіцянка отримує статус «не виконано».