Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Голова депутатської фракції "Слуга народу"
  • Член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки

Арахамія пообіцяв внести зміни до прийнятого ВРУ законопроекту №1035-2 щодо відшкодування народному депутату витрат

7 лютого 2020 року народний депутат України Давид Арахамія пообіцяв внести зміни до прийнятого ВРУ законопроекту №1035-2 щодо відшкодування народному депутату витрат, пов'язаних з виконанням депутатських повноважень, у разі пропуску без поважних причин пленарних засідань Верховної Ради України або засідань комітетів Верховної Ради України. "Я вже зрозумів, що в мене зарплати не буде в цьому місяці, тому я не буду ходити на цей цирк. Там так побудований цей законопроект, ми будемо точно змінювати, ти можеш ходити 30 днів, а на 31 день не прийшов, а там було багато отаких правок і потім в тебе такий відсоток, що зарплати не буде", - відповів депутат (відео прямий ефір).
Не виконано
Сказано 7 лютого 2020 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=tiWrQKDHs6I
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/pt2/reports.dep2?PERSON=20969&SKL=10
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/196-IX#Text

Результат

Станом на квітень 2021 року відповідна норма щодо покарання депутатів за прогули залишається діючою, і не був змінених алгоритм покарання. Тобто, якщо народний депутат протягом календарного місяця упродовж однієї чергової сесії ВР без поважних причин не бере особистої участі у більш як 30 % голосувань при прийнятті рішень ВР на пленарних засіданнях або у більш як 50 % засідань комітету ВР, до складу якого його обрано, йому не відшкодовуються витрати, пов'язані з виконанням депутатських повноважень, за відповідний календарний місяць.

Поряд з цим, Давид Арахамія не ініціював відповідних змін. Обіцянка отримує статус "не виконано".

Статус обіцянки може бути змінено в разі внесення відповідних змін в закон ЗУ Про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" та до Регламенту Верховної Ради України щодо припинення відшкодування народному депутату України витрат, пов’язаних з виконанням депутатських повноважень, у разі пропуску без поважних причин пленарних засідань Верховної Ради України або засідань комітетів Верховної Ради України для зміни механізму покарань народних депутатів за прогули.