Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Опозиційна платформа - За життя"
  • Заступник голови Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом

Волошин у передвиборчій програмі пообіцяв забезпечити поступовий перехід до обов'язкової профільної спеціалізації в середній школі

20 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма політичної партії "Опозиційна платформа — За життя", за списком якої йшов кандидат в народні депутати з обіцянкою забезпечити поступовий перехід до обов'язкової профільної спеціалізації в середній школі.
Не виконано
Сказано 20 червня 2019 р.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp502pt001f01=919pf7171=393.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=2726

Результат

16 січня 2021 року ВРУ ухвалила проєкт закону №0901 про повну загальну середню освіту. Відповідно до законопроєкту передбачається 3 рівні середньої освіти – початковий, базовий і профільний. Реформа у сфері загальної середньої освіти «Нова українська школа» розрахована на період до 2029 року. На другому етапі, що триває зараз (2019-2022 роки), передбачається провести інвентаризацію шкіл та закладів професійної освіти для створення мережі профільних шкіл.

Профільна освіта передбачає, що після 9 класу учні зможуть обрати той чи інший профіль навчання відповідно до своїх здібностей та уподобань. Впродовж 3 років в профільній школі вони вивчатимуть обрані ними певні дисципліни на поглибленому рівні і паралельно інші предмети, обов’язкові для всіх, але на базовому рівні. Нова старша профільна школа матиме ліцеї академічного та професійного спрямування. В академічному ліцеї учень може поглибити знання та вступити до ВНЗ. У професійному – поряд із загальною середньою освітою, – школярі отримуватимуть першу професію.

Реформа передбачає, що початкова школа, яка надає саме початкову освіту, функціонує як окрема юридична особа. Гімназія надає базову середню освіту, з 5-го по 9-ий клас. Початкова школа може бути структурним підрозділом гімназії. Ліцей забезпечує здобуття профільної освіти з 10-го по 12-ий клас. Частина ліцеїв у місті стануть академічними ліцеями, тобто – з поглибленим вивченням дисциплін, частина – професійними на базі професійно-технічних училищ, де учні будуть отримувати середню освіту і професію. Запровадження ліцеїв з профільною середньою освітою має відбутись не пізніше вересня 2027 року.

Партія ОПЗЖ у своїй програмі обіцяла забезпечити поступовий перехід до обов'язкової профільної спеціалізації в середній школі, однак фракція в парламенті абсолютною більшістю від свого складу не підтримала ухвалення ініціативи.

Поряд з цим, відсутні альтернативні законодавчі ініціативи від фракції ОПЗЖ.

Враховуючи, що народний депутат не підтримав ухвалення проєкту закону, обіцянка отримує статус "не виконано"