Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Опозиційна платформа - За життя"
  • Член Комітету з питань економічного розвитку

Скорик у передвиборчій програмі обіцяє забезпечити посилення кримінальної відповідальності за скоєння корупційних злочинів посадовцями

20 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма політичної партії "Опозиційна платформа — За життя", за списком якої йшов кандидат в народні депутати з обіцянкою забезпечити посилення кримінальної відповідальності за скоєння корупційних злочинів посадовцями
Не виконано
Сказано 20 червня 2019 р.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp502pt001f01=919pf7171=393.html
  • https://nazk.gov.ua/wp-content/uploads/2020/10/Nakaz-492.pdf
  • http://www.ccu.gov.ua/sites/default/files/3_393_2020.pdf
  • http://www.ccu.gov.ua/sites/default/files/docs/13_p_2020.pdf
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=1442

Результат

Враховуючи те, що жоден представник фракції не підтримав законопроєкти, спрямовані на встановлення кримінальної відповідальності за недостовірне декларування, а також той факт, що депутати ОПЗЖ через Конституційний суд блокували збір та перевірку декларацій, на предмет незаконно отриманих декларантами коштів, обіцянка отримує статус "не виконано".

Нагадаємо, боротьба з корупцією, в Раді нового скликання, розпочалася з прийняття президентського законопроєкту №1031. Котрий повертає кримінальну відповідальність корупціонерам за незаконне збагачення. Жоден депутат від ОПЗЖ не підтримав це рішення. Що напряму суперечить програмній обіцянці, забезпечити посилення кримінальної відповідальності за скоєння корупційних злочинів посадовцями.

Зазначимо, що відповідальність за незаконне збагачення було скасовано напередодні парламентських виборів рішенням Конституційного суду. В результаті скасування якої було закрито кримінальні справи проти високопосадовців. В Раді нового скликання президент і депутати змогли відновити кримінальну відповідальність за незаконне набуття коштів у великому розмірі без голосів ОПЗЖ.

5 серпня 2020 року депутати ОПЗЖ вирішили ще далі відійти від обіцяного в програмі, та звернулись до КСУ з проханням заборонити НАЗК здійснювати перевірки необґрунтованих доходів у членів родини посадовця, які було отримано в результаті корупції та повертати ці кошти на користь держави. Також, нардепи попросили скасувати ухвалу про внесення в декларацію всіх наявних коштів, в тому числі готівки, суб'єкта декларування, а також членів його родини в тому числі тих, що не проживають з ним, а також неповнолітніх дітей.

Невдовзі, вже 27 жовтня 2020 року КСУ ухвалив позитивне рішення по цьому поданню. В результаті чого за сприяння депутатів ОПЗЖ та декількох представників інших політсил, суд зміг скасувати право НАЗК перевіряти, зберігати й оприлюднювати декларації. Відповідно доступу до цієї інформації не матимуть представники громадськості та ЗМІ. В результаті чого фракції вдалося, шляхом подання до КСУ, заблокувати роботу Національного агентства з питань запобігання корупції.

29 червня 2021 року ВРУ проголосувала за проєкт закону №4651 про Закон України "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування" в цілому з урахуванням пропозицій Президента України. Ініціатива відновлює покарання за недостовірне декларування. Законопроєкт передбачає покарання у виді позбавлення волі за недостовірну інформацію в декларації. Жоден депутат від фракції ОПЗЖ і цього разу не підтримав намір виконувати власну передвиборчу обіцянку.