Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "ГОЛОС"
  • Член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки

Рахманін у передвиборчій програмі пообіцяв запровадити на стратегічних державних підприємствах сучасні стандарти управління та призначити професійний менеджмент

15 червня 2019 року на офіційному сайті політичної партії "Голос" була зареєстрована передвиборча програма партії, за списком якої йшов кандидат в народні депутати з обіцянкою запровадити на стратегічних державних підприємствах сучасні стандарти управління та призначити професійний, порядний і незалежний від олігархів менеджмент.
У процесі
Сказано 15 червня 2019 р.
Контроль виконання через 1 мiсяць.

Джерело

  • 1

Результат

У своїй передвиборчій програмі 2019 року партія «Голос» обіцяла запровадити на стратегічних державних підприємствах сучасні стандарти управління та призначити професійний, порядний і незалежний від олігархів менеджмент.

Одним із законопроєктів, які спрямовані на реалізацію обіцянки, є проєкт закону № 5593-д “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава”. Який був ухвалений у першому читані 6 червня 2021 року.

Документ було розроблено у співробітництві з ЄБРР та відповідно до Керівних принципів корпоративного управління ОЕСР. Реалізація цього законопроекту сприятиме покращенню управління держпідприємствами та дозволить повноцінно імплементувати сучасні стандарти корпоративного управління в державних компаніях.

Законопроектом передбачено чітке розмежування функцій держави як власника і функцій наглядових рад. Зокрема, документом пропонується:

• надати Кабінету Міністрів України повноваження затверджувати Політику державної власності;

• надати Кабінету Міністрів України повноваження визначати порядок оцінки роботи наглядових рад державних компаній;

• надати повноваження наглядовим радам щодо призначення та звільнення керівників державних компаній. Передбачається, що Уряд погоджуватиме рішення наглядових рад про призначення та звільнення з посад керівників щодо державних компаній, функції з управління якими він здійснює;

• визначити, що наглядова рада на основі державної дивідендної політики надає суб’єкту управління пропозиції щодо затвердження дивідендів;

• визначити, що винагорода наглядової ради та виконавчого органу здійснюється відповідно до Політик про винагороду, затверджених Кабінетом Міністрів України тощо.

Більшість представників фракції «Голос» підтримали ухвалення ініціативи. «Слово і діло» продовжує відстежувати рівень виконання обіцянки.