Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "ГОЛОС"
  • Член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки

Рахманін у передвиборчій програмі пообіцяв зберегти незалежність Національного банку

15 червня 2019 року на офіційному сайті політичної партії "Голос" була зареєстрована передвиборча програма партії, за списком якої йшов кандидат в народні депутати Рахманін Сергій з обіцянкою зберегти незалежність Національного банку.
У процесі
Сказано 15 червня 2019 р.
Контроль виконання через 1 мiсяць.

Джерело

  • https://goloszmin.org/program

Результат

За час роботи ВРУ цього скликання (вересень 2019 року – січень 2022 року) народні депутати ухвалили декілька законодавчих ініціатив, які спрямовані на посилення інституціальної спроможності Національного банку України.

Наприклад, 13 травня 2020 року було ухвалено законопроєкт №2571-д про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності. Законом удосконалюється діяльності банків, зокрема шляхом зміцнення корпоративного управління. Національний банк наділяється необхідними інструментами впливу у цій сфері.

Більшість представників фракції «Голос» підтримали ініціативу.

30 червня 2021 року ухвалено проєкт закону №4367 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення питань організації корпоративного управління в банках та інших питань функціонування банківської системи. Це рішення ухвалено в рамках виконання зобов'язань перед МФВ. Документом пропонується розширити повноваження НБУ у сфері банківського нагляду, врегулювати питання корпоративного управління в банках, вдосконалити вимоги до капіталу і ліквідності банку. Законопроєкт також уточнює норму про заборону раді Національного банку втручатися в оперативну діяльність правління і виключає право керівників центральних органів влади і членів українського уряду брати участь в засіданнях ради і правління НБУ.

Абсолютна меншість представників фракції «Голос» підтримали ініціативу.

19 жовтня 2021 року було ухвалено надзвичайно важливий закон для посилення незалежності НБУ(законопроєкт №5850 "Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань діяльності Національного банку України"). Як зазначає прес-служба парламенту, документ удосконалює чинні положення закону "Про Національний банк України" та приводить їх у відповідність із кращою світовою практикою, а також унормовує окремі питання в діяльності НБУ, які виникають під час здійснення ним своїх функцій та потребують врегулювання для забезпечення належного виконання Національним банком законодавчо визначених повноважень. Законом передбачено, що Національний банк та Кабінет Міністрів можуть проводити взаємні консультації з питань грошово-кредитної політики та державної економічної політики, зокрема щодо прогнозу основних макроекономічних показників, включаючи монетарні показники і показники валютно-курсової політики.

Більшість представників фракції «Голос» підтримали ініціативу.

Оскільки партія «Голос» 2019 року обіцяла забезпечити незалежність НБУ, обіцянка залишається в процесі виконання, та буде верифікована в кінці каденції на основі факту збережено незалежність НБУ, або ні, та ролі ухвалених ініціатив в цьому напрямку.