Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "ГОЛОС"
  • Член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки

Рахманін у передвиборчій програмі пообіцяв, що інформація по ринку землі буде доступна для всіх у режимі онлайн

15 червня 2019 року на офіційному сайті політичної партії "Голос" була опублікована передвиборча програма партії, за списком якої йшов кандидат в народні депутати з обіцянкою, що інформація по ринку землі буде доступна для всіх у режимі онлайн.
Не виконано
Сказано 15 червня 2019 р.

Джерело

  • https://goloszmin.org/program
  • голосування
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=5095

Результат

31 березня 2020 року ВРУ прийняла законопроект №2178-10 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення", який вводить ринок землі в Україні з 1 липня 2021 року. Законопроектом передбачено функціонування програмного забезпечення Державного земельного кадастру, який забезпечує інформаційну взаємодію з Державним реєстром речових прав на нерухоме майно, Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань з метою одержання необхідної інформації про загальну площу земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності фізичної особи, а також юридичних осіб, учасником яких вона є. Станом на березень 2020 року інформація в режимі онлайн не доступна.

31 березня 2020 року Рада ухвалила, а 28 квітня президент Зеленський підписав Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення" №552-ІХ. В результаті з 1 липня 2021 року запустився ринок сільськогосподарської землі.

Згодом було ухвалено й інші важливі закони, наприклад:

– «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин»: землі державної власності за межами населених пунктів (крім земель, які потрібні державі для виконання її функцій) передаються в комунальну власність; встановлено чіткий механізм фіксування у Держземкадастрі меж громад, зокрема об’єднаних; органи місцевого самоврядування отримують повноваження щодо зміни цільового призначення земельних ділянок приватної власності та затвердження детальних планів території за межами населених пунктів; повноваження зі здійснення державного контролю за використанням та охороною земель надано ОДА та виконавчим органам місцевих рад;

– «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок та набуття права користування ними через електронні аукціони»: законом удосконалено механізми і процедури продажу та передачі в користування земельних ділянок державної та комунальної власності, проведення прозорості аукціонів з продажу та передачі в користування земельних ділянок шляхом проведення аукціонів в електронній торговій системі.

26 травня 2021 року постановою №532 уряд затвердив Порядок функціонування національної інфраструктури геопросторових даних. Того ж дня міністр Лещенко прозвітував про відкриття геопорталу відкритих даних для громадян. Інструмент забезпечує користувачам можливість пошуку та доступу до будь-яких даних національного, регіонального та місцевого рівнів на єдиній картографічній основі, зокрема про землю. За оцінкою профільного міністра Лещенка, в інтерв'ю редакції: «Уся інформація про землю України тепер є у відкритому доступі на порталі. Всі, хто купують землю, – у відкритому доступі. За скільки купують, хто скільки платить податків – усе це відкривається»;

Важливим інструментом для забезпечення прозорості є створений геопортал відкритих даних, який, станом на середину 2021 року, наповнюється інформацією. Також, можна погодитися, що принцип прозорості забезпечуватиметься шляхом проведення аукціонів в електронній торговій системі, функціонування та адміністрування якої забезпечує Кабмін. Обіцянці можна присвоїти статус "не виконано" з огляду на те, що депутат не підтримав необхідні законопроекти для реалізації передвиборчої обіцянки.