Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "ГОЛОС"
  • Член Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування

Стефанишина у передвиборчій програмі обіцяє перезавантажити судову систему

14 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма політичної партії "Голос", за списком якої йшов кандидат в народні депутати з обіцянкою перезавантажити судову систему.
Виконано
Сказано 14 червня 2019 р.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp502pt001f01=919pf7171=389.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=14463
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=14726

Результат

Для впровадження судової реформи депутатами було ухвалено 2 законопроекти направлені на перезавантаження судової системи, а саме законопроекти:

-№3711-д щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;

-№5068 щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя.

Обіцянка отримує статус "виконано", оскільки депутатка підтримала обидва голосування з 2 необхідних.

13 липня 2021 року депутати ухвалили законопроєкт №3711-д щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Відповідно до закону ВККС України складається з шістнадцяти членів, вісім з яких призначаються з числа суддів або суддів у відставці. Призначення на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України здійснюється Вищою радою правосуддя за результатами конкурсу в порядку, встановленому цим Законом, строком на чотири роки. Членом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України може бути громадянин України, який володіє державною мовою, має вищу юридичну освіту, стаж професійної діяльності у сфері права не менше п’ятнадцяти років та відповідає критеріям доброчесності і професійної компетентності, що визначені цим Законом.

14 липня 2021 року депутати ухвалили законопроєкт №5068 щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя. Вища рада правосуддя - це головний орган у судовій владі України. Члени ВРП мають право повністю контролювати призначення і звільнення суддів. Ухвалений законопроєкт передбачає створення Етичної ради на період шість років, до якої також входитимуть по троє суддів і міжнародних експертів, а вирішальний голос належатиме саме міжнародним експертам. Етична рада перевірить чинних і майбутніх членів ВРП на доброчесність. Ті, хто перевірки не пройде, одразу усуваються з посади. Етична рада діятиме впродовж наступних шести років і весь цей час перевірятиме на доброчесність кандидатів до ВРП. Термін повноважень члена Вищої ради правосуддя становить усього чотири роки. ВРП складається з 21 члена, з яких десятьох обирає з'їзд суддів України з-поміж суддів чи суддів у відставці. Ще по двоє членів обирають президент, Верховна Рада, з'їзд адвокатів, всеукраїнська конференція прокурорів та з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ. Також до складу ВРП входить голова Верховного Суду.