Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Президент України
  • Голова Ради національної безпеки і оборони України

Зеленський пообіцяв забезпечити запровадження нового законодавства щодо боротьби з «кнопкодавством»

10 жовтня 2019 року президент України Володимир Зеленський пообіцяв забезпечити запровадження нового законодавства щодо боротьби з «кнопкодавством». «Закон про кнопкодавство готується і саме партія Слуга народу принесе закон про кнопкодавство. Відповідальний Стефанчук. Тобто цей закон в цілому прийметься», – заявив Зеленський. На уточнюючу репліку журналіста, – «Наразі ми знаємо, що є декілька законопроектів з приводу цього, але в цих законопроектах переважають каральні методи, немає превентивних заходів», – президент відповів, – «Стефанчук готує закон про кнопкодавство. Ми про це говорили, ми обіцяли суспільству, ми це зробимо. Якщо ці люди будуть кнопкодавити ще рази, політичне питання, я можу тільки своїм авторитетом сказати щоб вони покинули партію, і вони перейдуть в іншу. Давайте краще займатися їхньою дисципліною» (відео 4:38:13). Нагадаємо, що Володимир Зеленський у своїй передвиборчій програмі обіцяв, що за «кнопкодавство» позбавлятимуть депутатського мандату (!).
У процесі
Сказано 10 жовтня 2019 р.
Контроль виконання через 7 мiсяцiв.

Джерело

  • https://youtu.be/aqj3_ip4RiQ?t=16694
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=66262
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=66873

Результат

19 грудня 2019 року Рада ухвалила, а 13 січня 2020 року президент Зеленський підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами України». Закон упроваджує кримінальну відповідальність за умисне голосування парламентарієм на пленарному засіданні Верховної Ради замість іншого народного депутата (неособисте голосування). Така дія каратиметься штрафом.

Станом на жовтень 2020 року законопроект президента «Про внесення змін до статті 81 Конституції України (щодо додаткових підстав дострокового припинення повноважень народного депутата України)» очікує розгляду. Пропонується достроково припиняти повноваження народного депутата України, зокрема, у разі кнопкодавства. Редакція очікує ухвалення і цієї ініціативи, щоб те, що «обіцяли суспільству» – було повністю виконаним.