Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Перший заступник Голови Верховної Ради України

Корнієнко у передвиборчій програмі обіцяє створити систему підтримки української культури за допомогою фіскальних стимулів і пріоритетного державного фінансування

19 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма політичної партії "Слуга народу", за списком якої йшов кандидат в народні депутати з обіцянкою створити систему підтримки української культури за допомогою фіскальних стимулів і пріоритетного державного фінансування.
У процесі
Сказано 19 червня 2019 р.
Контроль виконання через 2 мiсяцi.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp502pt001f01=919pf7171=403.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=421

Результат

12 вересня 2019 року верховна Рада ухвалила законопроект №1074 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державної підтримки кінематографії". Проектом закону пропонується внести зміни до Бюджетного кодексу України, якими передбачається забезпечити стабільне фінансування кінематографії в Україні шляхом закріплення захищених статей державного бюджету та змінити підходи до державного фінансування галузі кінематографії, а також створити відповідні механізми для залучення приватних коштів в зазначену галузь. Фракція "Слуга народу" відідала 231 голос "за".

20 вересня 2019 року було ухвалено законопроект №1058 "Про внесення змін до Закону України "Про державну підтримку кінематографії в Україні" щодо державної субсидії для повернення частини кваліфікованих витрат, здійснених іноземним суб'єктом кінематографії при виробництві (створенні) фільму в Україні". Документ, серед іншого, передбачає, що іноземним творцям фільмів будуть додатково виплачувати 5% загального обсягу кваліфікованих витрат у випадках, якщо фільм заснований на українському літературному творі, якщо мінімум чотири культурних критерії культурного тесту є суто українськими (культура/історія/міфологія/релігія/архітектура/ оточення/тощо) , або якщо фільм містить сцени, в яких герої фільму читають книгу українського автора, тощо. Фракція "Слуга народу" віддала 229 голосів "за".

3 жовтня 2019 року було прийнято законопроект №0896 "Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з набранням чинності Законом України "Про державну підтримку кінематографії в Україні". Законом передбачено: по-перше, можливість місцевим органам в межах своїх бюджетів встановлювати власні програми підтримки кінематографії в регіоні; по-друге, дозволити місцевим радам утворювати місцеві фонди фінансової підтримки кінематографії; по-третє, створити систему стимулів для державних кіностудій, розташованих в межах території відповідної громади, в тому числі за рахунок покриття суб’єктам кінематографії витрат, здійснених на користь таких кіностудій. Фракція "Слуга народу" віддала 225 голосів "за".

14 листопада 2019 року ухвалено бюджет на 2020 рік, витрати на розвиток культури та інформаційну сферу становлять 9,2 млрд гривень. Ткаченко проголосував "за" ухвалення такого рішення. Фракція "Слуга народу" віддала 241 голос "за".

13 квітня 2020 року Верховна Рада ухвалила зміни до Закону України "Про державний бюджет України на 2020 рік", (законопроект №3279-д, який був спрямований на протидію коронавірусу). Документ, зокрема, передбачає видатки на:

– Міністерство культури та інформаційної політики України – загалом 8,16 млрд грн;

– функціонування Українського культурного фонду, у тому числі здійснення Фондом заходів з підтримки проектів, – 400,8 млн грн;

– забезпечення діяльності Українського інституту книги, підтримка книговидавничої справи та популяризація української літератури у світі – 101,1 млн грн;

– реставраційні заходи – 100 млн грн;

– розвиток кіно патріотичного спрямування – 50 млн грн.

Фракція "Слуга народу" віддала 226 голосів "за".

Народний депутат Олександр Ткаченко із "Слуги народу" також ініціював законопроект №3377 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)". 16 червня 2020 року Верховна Рада ухвалила дану ініціативу.

Закон передбачає:

– Зменшення орендної плати для закладів культури, які не можуть використовуватися через карантин, тощо.

– Зміни до закону про рекламу, які передбачають додаткові можливості для роботи радіо.

– Забезпечується діяльність Українського культурного фонду, виконання покладених на фонд функцій та повноважень у межах кошторису.