Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Слуга народу"
  • Член Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування

Вагнєр пообіцяла проголосувати за законопроект №2178-10 щодо продажу земель, якщо будуть враховані зазначені правки

13 листопада 2019 року народний депутат України Вікторія Вагнєр пообіцяла, що у другому читанні проголосує за законопроект щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, якщо до другого читання будуть прописані зазначені нардепом запобіжники. Як зазначає Вагнер існують запобіжники: загроза скуповування української сільськогосподарської землі іноземцями, в тому числі і бенефіціаром з країни-агресора Росії, а також згідно законопроекта одна особа може скупити більше 200 000 гектар. "Я, особисто, за вільний обіг землі. Якщо у другому читанні вищеназвані запобіжники будуть прописані, я проголосую за цей закон".
Не виконано
Сказано 13 листопада 2019 р.

Джерело

  • https://www.facebook.com/Vagner.Viktoriya/posts/150045519706687?__tn__=-R
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=5095
  • https://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=67059
  • https://land.gov.ua/verkhovna-rada-ukrainy-proholosuvala-za-vidkryttia-rynku-zemli/

Результат

13 листопада 2020 року народний депутат України Вагнєр визначила ряд загроз у законопроекті №2178-10, які, на її думку, повинні бути нівельовані до другого читання.

Аналіз тексту дозволяє говорити про наступні застереження з боку депутата:

1. Громадяни та компанії РФ (у тому числі й люди з подвійним громадянством, які мають паспорти РФ і України, що живуть в Криму та ОРДЛО) мають змогу купувати землю сільськогосподарського призначення в Україні.

2. Особи з іноземним громадянством можуть скуповувати українську землю с/г призначення.

3. Одна особа може скупити більше 200 тисяч гектарів землі с/г призначення.

31 березня 2020 року ВРУ прийняла законопроект №2178-10 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення", який обмежив ряд загроз, котрі раніше означила депутат Вагнєр, а саме:

1. Законопроект забороняє набувати права власності на с/г землі:

– Юридичними особами, учасниками (акціонерами, членами) або кінцевими бенефіціарами яких є громадяни держави, визнаної Україною державою-агресором або державою-окупантом.

– Юридичними особами, у яких неможливо встановити бенефіціарного власника.

– Юридичними особами, бенефіціарні власники яких зареєстровані в офшорних зонах, віднесених до переліку офшорних зон Кабінетом Міністрів України.

– Фізичними та юридичними особами, стосовно яких застосовано спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції).

Законопроект також не допускає набуття права власності на земельні ділянки с/г призначення за відплатними договорами у разі відсутності у набувача права власності документів, які підтверджують джерела походження коштів або інших активів, за рахунок яких набувається таке право.

2. Питання можливості купівлі с/г землі іноземцями буде вирішуватися на референдумі.

3. Перші два роки буде існувати обмеження на купівлю землі – не більше 100 гектарів в одні руки, а з 2023 року обмеження становитиме до 10 тисяч гектарів в одні руки. З 1 січня 2024 року купувати землю дозволять українським юридичним особам в концентрації не більше 10 тисяч гектарів.

Законопроектом №2178-10 було нівельовано ряд вищевказаних загроз. Народний депутат України Вагнєр не підтримала цей законопроект (утрималась). Обіцянка отримує статус "не виконано".