Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Слуга народу"
  • Заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики

Холодов у передвиборчій програмі обіцяє створити створити чіткий і зрозумілий гарантований пакет медичних послуг

19 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма політичної партії "Слуга народу", за списком якої йшов кандидат в народні депутати з обіцянкою створити чіткий і зрозумілий гарантований пакет медичних послуг.
Не виконано
Сказано 19 червня 2019 р.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp502pt001f01=919pf7171=403.html
  • https://www.slovoidilo.ua/2021/03/31/infografika/suspilstvo/nova-prohrama-medharantij-yaki-posluhy-1-kvitnya-oplachuvatyme-derzhava
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=8653

Результат

1 квітня 2021 року в Україні запрацювала нова програма медичних гарантій, на яку в держбюджеті закладено 123,5 млрд грн. У програмі передбачено 36 пакетів медичних послуг, серед яких вакцинація від коронавірусу.

Також в новий пакет послуг виділили ведення вагітності в амбулаторних умовах. Безкоштовно можна буде отримати такі послуги: спостереження за вагітністю (обстеження, консультації); проведення необхідних лабораторних досліджень (аналіз крові, сечі, УЗД);проведення профілактики, спрямованої на запобігання ускладнень вагітності, післяпологового періоду;направлення вагітної до інших фахівців для спільного спостереження;направлення вагітної в стаціонар, надання невідкладної медичної допомоги, виклик бригади;заняття в «Школі відповідального батьківства» із залученням членів сім'ї до навчання. Ще один новий пакет – стоматологічна допомога (крім ортодонтичних процедур і протезування, вони будуть платними). У перелік безкоштовних послуг увійшли: первинний огляд; ургентна стоматологічна допомога дітям і дорослим; надання планової стоматологічної допомоги дітям; інструментальні дослідження; проведення обов'язкових профілактичних оглядів учнів загальноосвітніх навчальних закладів, а також дітей до 6 років. Крім того, вводиться новий пакет для мобільних психіатричних бригад – вони будуть надавати допомогу пацієнтові вдома. Після завершення гострого перебігу хвороби пацієнти можуть продовжувати лікуватися амбулаторно. За рахунок держави буде оплачуватися хірургія в стаціонарних умовах для дітей та дорослих, а також стаціонарна допомога без проведення хірургічних операцій. Безкоштовною як і раніше буде допомога під час гострого інсульту та інфаркту міокарда, з нововведень – в список послуг увійшли харчування пацієнтів в стаціонарах, забезпечення ліками та медвиробами, консультації з лікарями інших спеціальностей. Серед безкоштовних послуг – медична допомога під час пологів і допомога новонародженим в складних неонатальних випадках. З обстежень безкоштовно можна зробити мамографію, бронхоскопію, колоноскопію, цистоскопію. Держава буде оплачувати лікування пацієнтів гемодіалізом, хіміотерапевтичне і радіологічне лікування онкозахворювань. Крім того, в перелік безкоштовних медичних послуг входить лікування ВІЛ і його діагностика, лікування туберкульозу та реабілітація хворих, медична реабілітація для дітей (від 3 років) і дорослих з ураженням рухового апарату або нервової системи. У реабілітацію входитиме знеболювання і психологічна допомога.

Враховуючи, що пакет медичних послуг (програма медичних гарантій) був закладений в проекті бюджету на 2021 рік, «Слово і діло» ставить статус обіцянки кожному депутату окремо на основі голосувань за ЗУ «Про Державний бюджет України на 2021 рік».

Обіцянка отримує статус "не виконано", враховуючи, що народний депутат був відсутній при голосуванні за Державний бюджет.

Варто додати, що «Слово і діло» продовжує слідкувати за змінами в медичній сфері, зокрема щодо фінансуванням гарантованого пакету медичних послуг, і статус обіцянки може бути змінено в разі виявлення змін, які суперечать реалізації обіцяного.