Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Батьківщина"
  • Секретар Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом

Наливайченко у передвиборчій програмі пообіцяв реалізувати перший етап невідкладних дій програми "Новий курс" в перші 100 днів роботи парламенту

19 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма політичної партії "Батьківщина", за списком якої йшов кандидат в народні депутати з обіцянкою реалізувати перший етап невідкладних дій програми "Новий курс" в перші 100 днів роботи парламенту. В ці дії входять: створити максимально широку коаліцію дій, скасувати корупційні рішення старої влади, прийняти справедливий бюджет, знизити тарифи і закласти основи для зростання економіки.
Не виконано
Сказано 19 червня 2019 р.

Джерело

  • https://ba.org.ua/yuliya-timoshenko-zaklikaye-do-stvorennya-koalici%D1%97-dij-ta-garantuye-rezultat-za-100-dniv/
  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp502pt001f01=919pf7171=328.html
  • https://hromadske.ua/posts/shemi-vidreaguvali-na-otrimannya-dbr-dostupu-do-danih-zhurnalistiv
  • https://www.epravda.com.ua/news/2019/11/16/653794/
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc2_5_1_J?ses=10010&num_s=2&num=&date1=29.08.2019&date2=&name_zp=%E3%E0%E7&av_nd=&prof_kom=0&is_gol_kom=0&dep_fr=3027&stan_zp=0&date3=&is_zakon=0&n_act=&gneu_decision_present=&sub_zak=0&type_doc=1&type_zp=0&vid_zp=0&edition_zp=0&is_urgent=0&ur_rubr=0&sort=0&out_type=&id=
  • https://ba.org.ua/ivan-krulko-byudzhet-na-2020-rik-ne-virishuye-problem-iz-tarifami-dlya-lyudej/
  • https://iportal.rada.gov.ua/meeting/stenogr/show/7190.html

Результат

Підсумовуючи перші сто днів роботи Ради можна дійти висновку, що "Батьківщина" не змогла реалізувати жоден з пунктів, які лідер фракції обіцяла виконати.

За перші сто днів ради вона пообіцяла, що фракція забезпечить вирішення таких питань:

1) створити максимально широку коаліцію дій;

2) скасувати корупційні рішення старої влади;

3) прийняти справедливий бюджет;

4) знизити тарифи та закласти основи для зростання економіки;

5) прийняти зміни до податкового кодексу, щодо скасування 20% податкової ставки;

6) підняти пенсії та зарплати, а також повернути грошову допомогу при народженні дитини;

7) за перші 100 днів ухвалити законопроект про страхову медицину.

Перше: широку коаліцію так і не було створено, адже коаліційна угода не була підписана в Раді. Нині там існує монобільшості фракції "Слуга народу", яка заміняє собою коаліцію. Також варто зауважити той факт, що Батьківщина 13 листопада 2019 року, офіційно заявила, що йде в опозицію до провладної фракції, що робить не можливим їх політичний союз.

Друге: рішенням НКРЕКП 1 липня 2019 року дію формули ціноутворення на вугілля "Роттердам плюс" припинили у зв'язку із запуском нового ринку електроенергії. Зауважимо, що фракція не подала жодного законопроекту з цього приводу. Також в публічному просторі представники політичної сили не звітували щодо розслідування корупційних схем попередньої влади. Відповідно це питання так і не було вирішено.

Третє: фракція сама публічно визнали факт того, що вважають бюджет 2020 року не прийнятним і саме тому не стали за нього голосувати, однак він був прийнятий, у перші 100 днів роботи парламенту. Варто зазначити, що фракція не подавала альтернативний проект бюджету на 2020 рік, проте вносила багато правок до наявного.

Четверте: тарифи на газ так і не було знижено. Представники фракції досі виступають за їх перерахунок, а також засуджують зменшення субсидії на 2020 рік. Також Батьківщиною було подано ряд законопроектів, щодо розв'язання газового питання. Проте схвалення в Раді вони так і не знайшли. Зауважимо що Уряд скасував граничну ціну на послуги з постачання теплової енергії та з постачання гарячої води на опалюваний період, та це не знизило ціну тарифів.

По п'яте : законопроект №1210 щодо несення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України, так і не було прийнято станом на 100 денний термін, відповідно пониження кредитної відсоткової ставки так і не відбулося.

По шосте : у бюджеті на 2020 рік було закладено незначне підвищення заробітної плати та пенсії, та виплати по догляду за дитиною, проте фракція не голосувала за бюджет.

По сьоме : "Батьківщині" не вдалося запровадити обов'язкове медичне фінансування, оскільки їх законопроект про фінансове забезпечення охорони здоров'я та загальнообов'язкове медичне страхування в Україні (№1178) 10 вересня 2019 року було знято з розгляду.

В результаті фракції за перші 100 днів роботи парламенту, не вдалося втілити в життя жоден з зазначених пунктів. Обіцянка отримує статус "не виконано".