Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "ГОЛОС"
  • Член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки

Рахманін у передвиборчій програмі пообіцяв скасувати недоторканність народних депутатів

15 червня 2019 року на офіційному сайті політичної партії "Голос" була опублікована передвиборча програма партії, за списком якої йшов кандидат в народні депутати Сергій Рахманін з обіцянкою скасувати недоторканність народних депутатів.
Не виконано
Сказано 15 червня 2019 р.

Джерело

  • https://goloszmin.org/program
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=243
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=2279

Результат

Обіцянка отримує статус "не виконано" враховуючи те, що з двох законопроектів, які обмежують депутатську недоторканість фракція підтримала тільки один. Незважаючи на підтримку фракцією "Голос" змін до Конституції в частині скасування недоторканності, та публічні заяви, фракція не проявила послідовності, та не підтримала зміни до законів України, які спрямовані на усунення протирічь та запроваджують процедуру обмеження недоторканості народних депутатів.

3 вересня 2019 року Верховна рада України ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України) №7203. Законопроектом пропонується викласти статтю 80 Конституції України у новій редакції, що скасовує положення, за якими народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність, народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності. Передбачається, що Закон набере чинності з 1 січня 2020 року. Депутати фракції "Голос" проголосували 19 голосами "за" з 20 членів фракції.

Після прийняття змін до Конституції було необхідно внести зміни в інші норми законодавства для реалізації механізму позбавлення недоторканості. Для цього до ВРУ було внесено 2 проекти законів, а саме №2237 від монобільшості та №2237-1 від фракції "Голос". Однак до залу було винесено тільки законопроект №2237, а законопроект №2237-1 було відхилено комітетом 3 грудня.

18 грудня 2019 року ВРУ проголосувала законопроект №2237 про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою приведення у відповідність до Закону України "Про внесення змін до статті 80 Конституції України щодо недоторканності народних депутатів України" у другому читанні та в цілому. Законопроект покликаний привести у відповідність до Конституції України положення законодавчих актів України, що забезпечить реалізацію обмеження депутатської недоторканності. Депутати фракції "Голос" проголосували 19 голосами "проти" з 20 членів фракції. Від депутатів "Голосу" виступали Осадчук Андрій та Устінова Олександра зі своїми правками до законопроекту. Під час голосування депутат від "Голосу" аргументував це тим, що "правки, які є в цьому законі, вони не відповідають обіцянці Президента" та не позбавляють депутатів недоторканості.