Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Президент України
  • Голова Ради національної безпеки і оборони України

Зеленський запевнив, що іноземці отримають право купувати українські землі лише за згодою народу України на всеукраїнському референдумі

11 листопада 2019 року президент України Володимир Зеленський запевнив, що іноземці отримають право купувати українські землі лише за згодою народу України на всеукраїнському референдумі. «Іноземці та компанії, в яких серед засновників є іноземці, отримають право купувати українські землі, українські земельні ділянки тільки у випадку, якщо на це буде дано згоду народу України на всеукраїнському референдумі. Відповідний пункт буде міститися у законі», – заявив Зеленський (відео 2:58).
У процесі
Сказано 11 листопада 2019 р.
Перевіряється

Джерело

  • https://youtu.be/BhtXAT7QIP4?t=178
  • https://www.president.gov.ua/news/prezident-pidpisav-zakon-shodo-obigu-zemel-silskogospodarsko-60901
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/552-IX

Результат

31 березня 2020 року Рада ухвалила, а 28 квітня президент Зеленський підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» № 552-ІХ. Набрання чинності відбудеться 01.07.2021.

Відповідно до змін, які оновлюють статтю 130 Земельного кодексу України: «Набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення юридичними особами, створеними і зареєстрованими за законодавством України, учасниками (засновниками) або кінцевими бенефіціарними власниками яких є особи, які не є громадянами України, може здійснюватися з дня та за умови схвалення такого рішення на референдумі».

«Іноземцям, особам без громадянства та юридичним особам заборонено набувати частки у статутному (складеному) капіталі, акції, паї, членство у юридичних особах (крім як у статутному (складеному) капіталі банків), які є власниками земель сільськогосподарського призначення. Цей абзац втрачає чинність за умови та з дня схвалення на референдумі рішення, визначеного абзацом восьмим цієї частини».