Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Президент України
  • Голова Ради національної безпеки і оборони України

Зеленський заявив, що з 2021 року набере чинності «глибинна» податкова реформа

29 жовтня 2019 року президент України Володимир Зеленський заявив, що з 2021 року набере чинності «глибинна» податкова реформа: «Проведемо глибинну податкову реформу, яка почне діяти у 2021 році».
Не виконано
Сказано 29 жовтня 2019 р.

Джерело

  • https://www.president.gov.ua/news/ukrayina-stoyit-na-porozi-ekonomichnogo-prorivu-zupinyatisya-58061
  • https://youtu.be/e_5AKbUJC64?t=653
  • Лист Державної податкової служби від 8 квітня 2021 року
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3120332-zelenskij-cas-postaviti-krapku-sodo-podatku-na-vivedenij-kapital-i-nulovoi-deklaracii.html
  • https://www.slovoidilo.ua/2021/09/09/stattja/finansy/analizuyemo-vykonannya-prezydentskoyi-prohramy-podatok-vyvedenyj-kapital
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/51880.html

Результат

У жовтні 2019 року під час виступу на форумі у Маріуполі президент не розповів про сенс слів «глибинна податкова реформа». Але вже у жовтні 2020 року у посланні до Верховної Ради президент заявив про необхідність запровадження податку на виведений капітал та нульової декларації і доручив уряду врахувати це. Крім того, нагадаємо, що у передвиборчій програмі президента запровадження нульової декларації та податку на виведений капітал теж згадано, і тому це можна вважати складовими «глибинної податкової реформи» президента Зеленського.

І якщо нульову декларацію для бізнесу запроваджено з 1 вересня 2021 року, то і відповідній програмній обіцянці присвоєно статус «виконано» (див. джерело № 6). А от щодо запровадження податку на виведений капітал, то станом на вересень – жовтень 2021 року Рада не ухвалювала відповідних законопроєктів, а тому не слід очікувати цієї податкової новації у 2021 році (див. джерело № 5).

Враховуючи те, що у 2021 році не вдається завершити податкову реформу задекларовану у передвиборчій програмі президента Зеленського, поточній обіцянці присвоєно статус «не виконано».