Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Президент України
  • Голова Ради національної безпеки і оборони України

Зеленський планує забезпечити розвиток інноваційної інфраструктури

23 жовтня 2019 року президент України Володимир Зеленський заявив, що планує забезпечити розвиток інноваційної інфраструктури шляхом відкриття бізнес-інкубаторів, акселераторів та інноваційних платформ, відкриття знакових R&D-центрів світових корпорацій, створення інноваційних чи стартап-платформ у закладах вищої освіти.
Виконано
Сказано 23 жовтня 2019 р.

Джерело

  • https://www.president.gov.ua/news/ukrayina-hoche-stvoryuvati-ta-eksportuvati-it-produkt-prezid-57977
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-technology/2854953-google-vidkriv-centr-doslidzen-i-rozrobki-v-ukraini-zmi.html
  • https://business.diia.gov.ua/hubs
  • https://mon.gov.ua/ua/news/pidpriyemnickij-universitet-novij-rik-rozvitku-innovacij-ta-startap-proyektiv-u-zakladah-vishoyi-osviti
  • https://mon.gov.ua/ua/news/vru-v-drugomu-chitanni-uhvalila-zakonoproyekt-shodo-aktivizaciyi-diyalnosti-naukovih-parkiv
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_2?id=&pf3516=4236&skl=10
  • https://thedigital.gov.ua/news/initsiativa-mintsifri-ta-yep-pidpriemnitskiy-universitet-stala-odnieyu-z-naykorisnishikh-u-vishakh
  • https://thedigital.gov.ua/news/pratsyuemo-nad-stvorennyam-v-ukraini-fondu-fondiv-mikhaylo-fedorov-zustrivsya-iz-providnimi-amerikanskimi-venchurnimi-fondami-ta-kompaniyami
  • https://usf.com.ua/akseleracijna-programma/
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-technology/3272954-apple-vidkrila-ofis-v-ukraini-so-zminitsa.html

Результат

Станом на жовтень 2021 року (по суті станом на середину каденції президента Зеленського) здійснено низку кроків у напрямку розвитку інноваційної інфраструктури.

У січні 2020 року компанія «Google» відкрила центр досліджень і розробки в Україні (R&D-центр). У червні 2021 року компанія «Apple» відкрила офіційний офіс в Україні.

Мінцифри розширює кількість Центрів підтримки підприємців «Дія.Бізнес». Відкриті вже у Харкові, Миколаєві, Києві, Черкасах, Одесі, Полтаві, Ужгороді. Знайти ідею для власної справи, дізнатися історії успіху українських підприємців, підібрати програми підтримки для бізнесу та отримати поради, як розвивати бізнес, можна вже зараз.

7 вересня 2021 року Рада ухвалила урядовий законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо активізації діяльності наукових парків». Документ надає право закладам вищої освіти та науковим установам створювати наукові парки без погодження з МОН, а також самостійно визначати напрями своєї діяльності; право бути засновниками декількох наукових парків; можливість надавати в оренду приміщення для розміщення наукових парків на пільгових умовах.

Також з вересня 2021 року відбувся запуск нової хвилі стартап-руху в закладах вищої освіти «Підприємницький університет». Цього навчального року в її межах у 85 ЗВО викладатимуть дисципліну «Інноваційне підприємництво та управління стартап-проєктами». «Підприємницький університет» – ініціатива, що має на меті створення підприємницьких університетів в Україні, тобто університетів з потужною культурою підприємництва і стартап-інфраструктурою. Ініціатива реалізується мережею стартап-інкубаторів YEP спільно з Міністерством освіти і науки України, Міністерством цифрової трансформації України, Українським фондом стартапів (USF), за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

За інформацією Мінцифри, в Україні вже понад рік працює Український фонд стартапів (USF). Вже профінансовані понад 200 стартапів. Запущена акселераційна програма фонду, до якої увійшли українські та міжнародні акселератори.

Розвиток інноваційної інфраструктури відбуватиметься і у майбутньому, але обіцянці вже можна присвоїти статус «виконано».