Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Віце-прем'єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України

Верещук у передвиборчій програмі обіцяє оптимізувати мережу закладів вищої освіти

19 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма політичної партії "Слуга народу", за списком якої йшов кандидат в народні депутати з обіцянкою оптимізувати мережу закладів вищої освіти.
Архів
Сказано 19 червня 2019 р.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp502pt001f01=919pf7171=403.html

Результат

З 1-го січня 2020 року в українських університетах розпочалась масштабна реформа, яка має змінити механізм фінансування та управління закладами вищої освіти. Фінансування для університетів тепер розраховується за такими критеріями: масштаб університету, регіональний коефіцієнт, контингент студентів, кількість надходження коштів до університету від бізнесу та міжнародних організацій; показник входження до міжнародних рейтингів (The Times Higher Education, QS, ARWU, U-Multirank). З 2021 року буде враховуватися ще один критерій: чи працевлаштовуються випускники університету.

Кожен університет отримує з державного бюджету 80% свого історичного фінансування (тобто свого фінансування за 2019 рік) плюс ще від 15 до 40% за відповідність критеріям. В сумі виходить від 95% до 120% у порівнянні з минулим роком. Критерії мають бути стимулом для розвитку самих університетів і сприяти прозорості фінансування.

До реформи єдиним критерієм була кількість студентів. Відповідно, великі університети мали більше коштів, хоча це аж ніяк не свідчить про кращу якість навчання.

13 січня Президент Володимир Зеленський підписав закон щодо вдосконалення вищої освіти. Відповідний законопроект 2299 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти ВРУ ухвалила 18 грудня 2019 року.

Документ передбачає зміни у роботі закладів вищої освіти (ЗВО), зокрема, у аспектах ліцензування і вимог до ефективності ректорів. Відтепер виші матимуть менше бюрократичних процедур під час ліцензування. Так, буде скасовано ліцензування для майже 100 спеціальностей, окрім «регульованих професій», які передбачають особливо відповідальну роботу, наприклад, у правничій сфері, атомній енергетиці або медицині. Процес ліцензування має стати електронним, аби кожен етап проходив через прозорі онлайн бази. За задумом авторів закону, статуси «національний» вищим освітнім закладам тепер присвоюватимуть рідше. Як зазначає голова комітету з питань освіти науки та інновацій Сергій Бабак, сьогодні 110 вишів є національними, що дещо знецінює цей статус. Забирати звання в університетів не будуть, але присвоюватимуть менше – тільки як почесне звання.

«Слово і діло» відслідковуватиме процес оптимізації ВНЗ для надання в подальшому відповідного статусу обіцянці.

4 листопада 2021 року ВРУ призначила Ірину Верещук на посаду віцепрем'єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.та проголосувала за добровільне складання нею депутатського мандату.

Тому обіцянка тимчасово переміщується в категорію «архівні обіцянки», для подальшої верифікації статусу обіцянки. Після детального аналізу обіцянка отримає відповідний статус. Що буде зазначено в профілі Ірини Верещук на нашому сайті.