Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Слуга народу"
  • Член Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

Ананченко у передвиборчій програмі обіцяє запровадити просту процедуру електронного відкриття та закриття бізнесу

19 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма політичної партії "Слуга народу", за списком якої йшов кандидат в народні депутати з обіцянкою запровадити просту процедуру електронного відкриття та закриття бізнесу.
Виконано
Сказано 19 червня 2019 р.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp502pt001f01=919pf7171=403.html
  • https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/5203-17#n83

Результат

Станом на березень 2021 року громадяни України можуть використовувати електронні сервіси для процедури швидкого відкриття/закриття бізнесу.

2 квітня на порталі державних послуг "Дія" запустили послуги з реєстрації, закриття та зміни даних ФОП. Станом на 2021 рік українці користуються можливістю відкрити і закрити ФОП онлайн, а також змінити дані протягом 10 хвилин. Реєстрація займає 2 робочі дні. Одна доба знадобиться, щоб зареєструвати заяву в ЄДР, і ще одна — для реєстрації вас платником податків.

У жовтні Мінцифра запустила онлайн-реєстрацію ТОВ. Замість 20 годин на оформлення документів — до 30 хвилин на подачу заяви онлайн. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, який відповідає за реалізацію проєкту зазначив, що протягом 2020 року понад 50 тисяч ФОПів убуло відкрито за допомогою послуги онлайн.

3 листопада 2020 року депутати ухвалили проект закону №2679 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації мережі та функціонування центрів надання адміністративних послуг та удосконалення доступу до адміністративних послуг, які надаються в електронній формі. Документ визначення повноважень Кабінету Міністрів України з питань функціонування Єдиного державного веб-порталу електронних послуг та дає змогу Міністерству цифрової трансформації встановлювати порядок та показники моніторингу та порядок оприлюднення результатів моніторингу. Поряд з цим вносяться зміни до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» в частині надання можливості суб’єктам звернення користуватися не лише порталом електронних сервісів Міністерства юстиції, а також Єдиним державним веб-порталом електронних послуг. У Перехідних положеннях проекту визначаються завдання Кабінету Міністрів України та органам місцевого самоврядування щодо порядку реалізації прийнятого закону.

Оскільки народний депутат підтримав зміни до законодавства, які впливають на реалізацію обіцянки, зобов'язання отримує статус "виконано".

Варто додати, що 21 січня 2021 року міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров заявив, що послуга щодо автоматичної реєстрації бізнесу буде доступною в режимі онлайн в "Дії" через внесення змін до законодавства. Зокрема, готуються відповідні зміни до законодавства про реєстрацію ФОП без участі реєстратора. Тому статус обіцянки може бути змінено, якщо народний депутат продемонструє непослідовність та не буде підтримувати ініціативи, які спрямовані на покращення процедури електронного відкриття/закриття бізнесу.