Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської групи "ДОВІРА"
  • Член Комітету з питань економічного розвитку

Приходько у передвиборчій програмі пообіцяв підтримати законопроект щодо відкликання депутатів місцевих рад

21 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма Бориса Приходька з обіцянкою підтримати законопроект, що в усьому світі називається процедурою «recall» - відкликання: депутатів місцевих рад.
У процесі
Сказано 21 червня 2019 р.
Контроль виконання через 1 мiсяць.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp407pt001f01=919pf7201=17288.html

Результат

16 липня 2020 року Верховна Рада України прийняла у другому читанні законопроєкт № 3485 про зміни до виборчого законодавства. В ініціативі йшлося також про зміни в законі «Про статус депутатів місцевих рад».

Порівняно з попередніми правилами, загалом процедура відкликання виборцями місцевого депутата суттєво не змінилася. Проте на деяких її етапах зміни таки відбулися – зокрема, стало простіше збирати підписи за відкликання.

Якщо йдеться про депутата ради громади з менш ніж 10 тисячами виборців (мажоритарна система), кількість підписів виборців округу, де обрали цього депутата, повинна перевищувати кількість голосів, яку він отримав на виборах. Раніше ж для відкликання депутата селищної або сільської ради, обраного в мажоритарному окрузі, кількість підписів мала перевищувати 50% від усієї кількості виборців, котрі проголосували в окрузі цього депутата. Якщо ж хочуть відкликати депутата ради громади з 10 тисячами виборців і більше, районної, районної у місті або обласної ради (партійні списки), потрібно зібрати підписів більше за виборчу квоту на виборах, на яких обрали цього депутата. Збирати підписи можна на всій території громади, району чи області, а не лише в окрузі депутата. За старими ж правилами, для відкликання депутата міської, районної або обласної ради потрібно було зібрати підписів більше за виборчу квоту, але не менше за кількість голосів, яку депутат набрав у своєму окрузі.

Проблемою попередньої редакції закону про статус місцевих депутатів була відсутність чіткої процедури залучення посадовців до такої перевірки. Нині ж це питання – принаймні частково – розв'язане. Визначено, що орган ведення ДРВ перевірятиме відомості про підписантів, використовуючи реєстр виборців, тоді як поліцейські перевірятимуть достовірність підписів громадян, вибірково опитавши їх.

Якщо всі вимоги дотримані та якщо депутат, котрого хочуть відкликати, є самовисуванцем (громади з менш ніж 10 тисячами виборців), ТВК ухвалює рішення про його відкликання та призначає проміжні вибори в його окрузі. Якщо ж депутата обрали за партійним списком (громади з 10 тисячами виборців і більше, а також районні й обласні ради) або в окрузі у громаді з менш ніж 10 тисячами виборців він балотувався від партії, виборча комісія звертається щодо його відкликання до відповідної політсили. Звернення ТВК розглядає вищий керівний орган партії, котрий ухвалює остаточне рішення. Строки, в які він має це зробити, в законі не визначені.

Таким чином, за новими правилами, як і за старими, все залежатиме від волі вищого партійного керівництва. Лише в разі надання ним згоди на відкликання депутата ТВК оголосить обраним замість нього наступного у списку кандидата або ж призначить довибори в окрузі.

Отже, ключовою проблемою чинного порядку відкликання місцевого депутата залишається монополія партій на ухвалення кінцевого рішення виключно партіями.

Обіцянка залишається в процесі виконання.