Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Слуга народу"
  • Заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики

Ковальчук у передвиборчій програмі пообіцяв забезпечити монетизацію пільг і субсидій

20 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборна програма Олександра Ковальчука з обіцянкою забезпечити монетизацію пільг і субсидій.
У процесі
Сказано 20 червня 2019 р.
Контроль виконання через 2 мiсяцi.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp407pt001f01=919pf7201=21145.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=72201

Результат

У власній передвиборчій програмі кандидат на посаду народного депутата обіцяв забезпечити монетизацію пільг та субсидій. Тому статус надається обіцянці на основі відповідей: чи була проведена відповідна монетизація, та як депутат посприяв цій роботі.

Щодо монетизації субсидій. Передусім зазначимо, що монетизація субсидій і пільг – це не ноу-хау. Пільги частково почали монетизувати в 2018 році за уряду Володимира Гройсмана. У 2019-му Кабмін повідомив, що планує запровадити грошову компенсацію за всі пільги і робитимуть це поетапно. Наприклад, монетизувати субсидії почали з березня 2019-го. У 2019-2020 роках субсидії монетизували частково, але більшість домогосподарств отримували їх у готівковій формі. 14 квітня 2021 року уряд ухвалив постанову № 420 (з набранням чинності 30.04.2021), якою, серед всього іншого, передбачено: житлова субсидія надається громадянам у грошовій готівковій (!) формі шляхом перерахування структурним підрозділом з питань соціального захисту населення коштів на рахунок громадянина, якому призначено житлову субсидію, відкритий в уповноваженому банку, чи виплачується йому готівкою через відділення організації, що здійснює виплату і доставку пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання; з низки пунктів Положення про порядок призначення житлових субсидій було виключено норми про безготівкову форму субсидії.

Таким чином, монетизація субсидій успішно відбулася.

Щодо монетизації пільг. Є ще один вид пільг, який уряд має намір монетизувати – пільги на оплату проїзду в громадському транспорті. На початку червня Кабмін затвердив і зареєстрував у парламенті законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільг з оплати проїзду та інших пільг» (№5651). У законопроєкті пропонується з 1 січня 2023 року замість пільг на проїзд в громадському транспорті нараховувати грошову компенсацію.

Станом на сьогодні проєкт очікує на розгляд у ВРУ. «Слово і діло» очікує на розгляд ініціативи у парламенті для надання відповідного статусу обіцянці.