Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської групи "За майбутнє"
  • Голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції окупованих територій, нац. меншин і міжнаціональних відносин

Лубінець пообіцяв скласти мандат, якщо його викриють на кнопкодавстві

7 вересня 2019 року народний депутат України Дмитро Лубинець пообіцяв скласти мандат нардепа, якщо його викриють в кнопкодавстві (відео 17:44). - Ви можете тут пообіцяти Миколі Вересню і Светане Орловській, що якщо ви прокнопкодавите в цьому скликанні, то складете мандат? - Можу пообіцяти - відповів нардеп Лубінець.
Архів
Сказано 17 вересня 2019 р.

Джерело

  • https://youtu.be/d_doc3W6byE?t=1050
  • https://knopkodavy.chesno.org/22370/
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=2426
  • 3

Результат

Зауважимо, що Лубінець в останнє кнопкодавив 7 лютого 2019 року.

19 грудня 2019 року ВРУ ухвалила проект закону №2148 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами України. Ініціативою передбачено надати кнопкодавству статус кримінального правопорушення й карати нардепів-порушників штрафом у розмірі від 51 тисячі до 85 тисяч гривень. Проте суть законопроєкту полягала не у санкції, а у тому, що депутат, котрого суд визнає винним у неособистому голосуванні, автоматично втратить мандат. Адже, згідно зі ст. 81 Конституції, наявність обвинувального вироку суду стосовно народного обранця тягне за собою дострокове припинення його депутатських повноважень у день набрання чинності цим вироком. Лубінець утримався підчас голосування за цей законопроект, відповідно не підтримав це рішення.

1 березня 2021 року в Раді почали використовувати сенсорну кнопку під час голосування, що унеможливлює голосування більш ніж одним голосом за раз. Оскільки нардеп не кнопкодавив до в провадження сенсорної кнопки, ми не можемо з'ясувати як поводився б депутат у разі такого проступку. Обіцянка переноситься в категорію "архів".