Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Слуга народу"
  • Член Комітету з питань бюджету

Лаба у передвиборчій програмі пообіцяв, що викривач корупції перебуватиме під захистом держави

25 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма Михайла Лаби з обіцянкою, що викривач корупції перебуватиме під захистом держави.
Виконано
Сказано 25 червня 2019 р.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp407pt001f01=919pf7201=20984.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=1159

Результат

17 жовтня 2019 року Верховна Рада України прийняла законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції», а 13 листопада закон підписав президент Зеленський.

Закон набуває чинності з 1 січня 2020 року та передбачає:

– право на винагороду має викривач, який повідомив про корупційний злочин, грошовий розмір предмета якого або завдані державі збитки від якого у п’ять тисяч і більше разів перевищують розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом на час вчинення злочину;

– розмір винагороди становить 10 відсотків від грошового розміру предмета корупційного злочину або розміру завданих державі збитків від злочину після ухвалення обвинувального вироку суду.

Також новий закон зберігає та розширює захист викривача корупції. Народний депутат підтрима даний законопроект. Враховуючи цю інформацію, обіцянці присвоєно статус «виконано».