Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Опозиційна платформа - За життя"
  • Перший заступник голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій

Лукашев у передвиборчій програмі пообіцяв побороти корупцію на всіх рівнях

19 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма Олександра Лукашева з обіцянкою побороти корупцію на всіх рівнях.
Не виконано
Сказано 19 червня 2019 р.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp407pt001f01=919pf7201=19524.html
  • https://nazk.gov.ua/wp-content/uploads/2020/10/Nakaz-492.pdf
  • http://www.ccu.gov.ua/sites/default/files/3_393_2020.pdf
  • http://www.ccu.gov.ua/sites/default/files/docs/13_p_2020.pdf
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=1442

Результат

Враховуючи те, що жоден представник ОПЗЖ, в тому числі і мажоритарники, не підтримав законопроект №1031 про повернення кримінальної відповідальності за корупційні злочини.Також депутати ОПЗЖ через Конституційний суд заблокували збір та перевірку декларацій, на предмет незаконно отриманих декларантами коштів. Обіцянка отримує статус "не виконано".

Боротьба з корупцією, в раді нового скликання, розпочалася з прийняття президентського законопроекту №1031. Котрий повертає кримінальну відповідальність корупціонерів за незаконне збагачення. Жоден депутат від ОПЗЖ не підтримав це рішення. Що напряму суперечить програмній обіцянці, забезпечити посилення кримінальної відповідальності за скоєння корупційних злочинів посадовцями.

Зазначимо, що відповідальність за незаконне збагачення було скасовано напередодні парламентських виборів рішенням Конституційного суду. В результаті скасування якої було закрито кримінальні справи високопосадовців, що надало їм можливість балотуватися знову, та звільнило від кримінальної відповідальності. В раді нового скликання президент і рада змогли відновити кримінальну відповідальність за незаконне набуття коштів у великому розмірі без голосів ОПЗЖ.

5 серпня 2020 року депутати ОПЗЖ вирішили ще далі відійти від обіцяного в програмі, та звернулись до КСУ з проханням заборонити НАЗК здійснювати перевірки необґрунтованих доходів у членів родини посадовця, які було отримано в результаті корупції та стягувати ці кошти на користь держави. Також, нардепи попросили скасувати ухвалу про внесення в декларацію всіх наявних коштів, в тому числі готівки, суб'єкта декларування, а також членів його родити в тому числі тих, що не проживають з ним, а також неповнолітніх дітей.

Невдовзі, вже 27 жовтня 2020 року КСУ ухвалив позитивне рішення по цьому поданню. В результаті чого за сприяння депутатів ОПЗЖ та декількох представників інших політсил, суд зміг скасувати право НАЗК перевіряти, зберігати і оприлюднювати декларації. Відповідно доступу до цієї інформації не матимуть представники громадськості та ЗМІ. В результаті чого фракції вдалося, шляхом подання до КСУ, заблокувати роботу Національного агентства з питань запобігання корупції.