Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Слуга народу"
  • Член Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

Юраш у передвиборчій програмі пообіцяв перезавантажити Вищу раду правосуддя

19 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма політичної партії "Слуга народу" за списком якої йшов кандидат в народні депутати з обіцянкою перезавантажити Вищу раду правосуддя.
Виконано
Сказано 19 червня 2019 р.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp502pt001f01=919pf7171=403.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=1108
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=14726

Результат

16 жовтня 2019 року парламент ухвалив законопроект №1008 "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування", народний депутат голосував "за".

Закон передбачає створення Комісії з питань доброчесності та етики, яка має включати як міжнародних експертів, так і членів ВРП.

Згодом стало відомо, що міжнародні експерти відмовились брати участь у роботі цієї комісії, це стало на заваді для її остаточного формування. За результатом прийнятого закону не було змінено порядок формування ВРП, що не дало змогу провести "перезавантаження", однак депутати змінили засади діяльності органу. Склад мав змінитись, як і передбачав ухвалений законопроект, однак цього не сталось.

Отже, перезавантаження не відбулося за фактом, хоча для цього існували необхідні юридичні передумови.

14 липня 2021 року депутати ухвалили законопроект №5068 щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя. Вища рада правосуддя – це головний орган в судовій владі України. Його члени мають право повністю контролювати призначення і звільнення суддів. Згідно тексту закону, в складі Вищої ради правосуддя буде створено автономний підрозділ дисциплінарних інспекторів, які будуть попередньо перевіряти подані на суддів скарги. Крім того, буде створено Етичну раду, яка перевірить всіх діючих членів ВРП і кандидатів на цю посаду. До нього увійдуть троє представників суддів і троє міжнародних експертів. У разі, якщо Етична рада визнає члена ВРП недобросовісним, то його повноваження будуть припинені до розгляду даного питання суб'єктом його висунення. Вирішальний голос у таких питаннях буде за міжнародними експертами.

Ухвалення законопроекту №5068 робить ВРП ключовим органом в судовій системі, де ухвалюють остаточні рішення щодо призначення судді на посаду, притягнення до відповідальності або звільнення. Обіцянка отримує статус "виконано", оскільки депутат підтримав це рішення.