Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Перший заступник Голови Верховної Ради України

Корнієнко у передвиборчій програмі пообіцяв запровадити систему грошової винагороди для громадян за виявлення корупції

19 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма політичної партії "Слуга народу", за списком якої йшов кандидат в народні депутати з обіцянкою запровадити систему грошової винагороди для громадян за виявлення корупції.
Виконано
Сказано 19 червня 2019 р.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp502pt001f01=919pf7171=403.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=1159

Результат

17 жовтня 2019 року було ухвалено законопроект №1010 "Про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо викривачів корупції" депутат підтримав цей законопроект. Фракція "Слуга народу" підтримала даний законопроект (233 голоси "за").

Згідно зі статтею 113 законопроекту, виплата винагороди викривачу передбачає наступний механізм:

1. За повідомлення про корупційний злочин, активне сприяння його розкриттю, якщо грошовий розмір предмета злочину або завдані державі збитки від такого злочину в п'ять тисяч і більше разів перевищують розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на час вчинення злочину, викривачу виплачується винагорода у вигляді 10 відсотків від грошового розміру предмета корупційного злочину або від завданого державі збитку після ухвалення обвинувального вироку суду, але не більше трьох тисяч мінімальних заробітних плат, встановлених на час вчинення злочину.

2. Суд визначає конкретний розмір винагороди, що підлягає виплаті викривачу, з урахуванням певних критеріїв.

1 червня 2021 року ВРУ ухвалила Пропозиції Президента до Закону "Про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо упорядкування окремих питань захисту викривачів", які спрямовані на покращення відповідної системи. ДФ "Слуга народу" підтримали ухвалення ініціативи (228 із 243 "за).

Обіцянка отримує статус "виконано".