Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Слуга народу"
  • Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики

Гетманцев у передвиборчій програмі пообіцяв провести національний економічний аудит країни із залученням вітчизняних і міжнародних компаній

19 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма політичної партії "Слуга народу", за списком якої йшов кандидат в народні депутати з обіцянкою провести національний економічний аудит країни із залученням вітчизняних і міжнародних компаній.
Не виконано
Сказано 19 червня 2019 р.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp502pt001f01=919pf7171=403.html
  • https://www.kmu.gov.ua/news/premyer-ministr-predstaviv-ekonomichnij-audit-krayini
  • https://nes2030.org.ua/docs/doc-audit.pdf
  • https://nes2030.org.ua/#rec246061582

Результат

Для початку варто зазначити, що проведення аудиту не є компетенцією ВРУ та народних депутатів. В першу чергу - це прерогатива органів виконавчої влади. За українським законодавством, за економічну політику держави відповідає саме Кабінет міністрів. Однак, оскільки партія «Слуга народу» має власну фракцію в парламенті, яка сформувала монокоаліцію і відповідає за призначення виконавчої влади, «Слово і діло» верифікувало обіцянку на основі роботи виконавчої гілки влади і аналізуючи кроки Уряду в цьому напрямку. Поряд з цим, у ВРУ не було зареєстровано жодних законодавчих ініціатив з боку народних депутатів, спрямованих на реалізацію цієї обіцянки.

6 листопада 2020 року відбулася презентація Економічного аудиту країни та Векторів економічного розвитку до 2030 року. Економічний аудит країни отримав назву RE:think, тобто переосмислення українського потенціалу.

Відповідно до представлених результатів аудиту, Урядом було проведено комплексний аудит економіки України із залученням представників влади, бізнесу та експертного середовища, проведено комплексну оцінку економічного потенціалу, який не був використаний за майже 30 років незалежності України.

Далі, вже в березні 2021 року, уряд затвердив Національну економічну стратегію на період до 2030 року (постанова № 179 від 03.03.2021 р.). Саме на основі даних аудиту і було розроблено стратегію економічної політики на найближче десятиліття. Однак, аудит було здійснено державними органами, а саме, Урядом України.

«Аудит» у класичному розумінні – це перевірка фінансового стану компанії чи організації, яку проводять незалежні фахівці. Великі західні корпорації найчастіше запрошують для цього знані аудиторські компанії, найавторитетнішими з поміж яких вважають «Велику Четвірку» аудиторів: компанії Deloitte (США), PwC та EY (Великобританія) та KPMG (Нідерланди). Найбільші українські підприємства, державні компанії та комерційні банки також звертаються до послуг «Великої Четвірки». Втім, серед авторів «економічного аудиту країни» немає жодних незалежних аудиторських компаній. Єдиний вказаний в ній автор – уряд України; проте серед джерел інформації згадана підзвітна Кабміну Державна аудиторська служба.

Оскільки, аудит було здійснено Урядом, а не «вітчизняними і міжнародними компаніями», як було обіцяно у передвиборчій програмі. Обіцянка отримує статус «не виконано». Поряд з цим, у ВРУ не було зареєстровано жодних законодавчих ініціатив з боку народних депутатів, спрямованих на реалізацію цієї обіцянки у варіанті, який був описаний в пунктах передвиборчої програми.