Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Позафракційний
  • Заступник голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики

Лерос у передвиборчій програмі пообіцяв на законодавчому рівні гарантувати незмінність чинних умов оподаткування для суб’єктів малого підприємництва – фізичних осіб

19 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма політичної партії "Слуга народу ", за списком якої йшов кандидат в народні депутати з обіцянкою на законодавчому рівні гарантувати незмінність чинних умов оподаткування для суб’єктів малого підприємництва – фізичних осіб.
Не виконано
Сказано 19 червня 2019 р.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp502pt001f01=919pf7171=403.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=724
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_2?pf3516=1073&skl=10

Результат

У своїй передвиборчій програмі 2019 року партія «Слуга народу» обіцяла забезпечити незмінність чинних умов оподаткування для суб’єктів малого підприємництва – фізичних осіб, однак за понад 2 роки роботи у Верховній Раді України депутати від фракції «Слуга народу» не лише не запровадили таку практику, але часом діяли навпаки та неодноразово змінювали умови оподаткування

По-перше, депутати так і не ввели мораторій на зміну податкового законодавства, хоча у фракції «Слуга народу» наявна монобільшість, що дозволяє запровадити таку норму. Цього зроблено не було.

По-друге, ВРУ неодноразово змінювала норми оподаткування фізичних осіб-підприємців(ФОП-ів) різних категорій.

Зокрема, 20 вересня 2019 року ВРУ ухвалила проєкт закону №1053-1 про внесення змін до ЗУ "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг та законопроєкт №1073 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг. Законами запроваджується обов'язковість використання реєстраторів розрахункових операцій фізичними особами-підприємцями, що працюють у сферах торгівлі та харчування. Разом з цим, таким ФОПам та іншим підприємцям дозволять використовувати безкоштовні аналоги касових апаратів у вигляді додатків на смартфони, планшети та комп’ютери.

Ідеологи так званої фіскалізації ФОПів, або ж поступового обов'язкового застосування касових апаратів малим та середнім бізнесом, виходять з того, що багато підприємців, які не використовують РРО, занижують обороти.

Проте активісти руху на захист ФОПів твердять, що обов'язкові РРО є тиском на малий бізнес. Вони закликають не лише скасувати закон про обов'язковість касових апаратів для бізнесу, але й унеможливити будь-які зміни у системі спрощеного оподаткування.

Обсяги доходу для ФОПів, що працюють на єдиному податку, встановлюються залежно від розміру мінімальної заробітної плати на 1 січня податкового року. Якщо врахувати підвищення "мінімалки" до 6 000 грн, то нова градація ФОП за доходами виглядає так: I група - до 1 002 000 грн (167 мінімалок) II група - до 5 004 000 грн (834 мінімалок) III група - до 7 002 000 грн (1167 мінімалок). Надалі вони підвищуватимуться автоматично - разом із мінімальною зарплатнею.

Гео Лерос будучи членом фракції "Слуга народу" (29 серпня 2019 року - 2 вересня 2020 року) підтримав ухвалення законопроєктів №1053-1 та №1073. Поряд з цим, не було ініціатив щодо запровадження мораторію на зміну податкового законодавства