Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Європейська Солідарність"
  • Член Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом

Порошенко у передвиборчій програмі пообіцяв впровадження однакових правил для всіх в малому та середньому бізнесі

24 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма політичної партії "Європейська солідарність", за списком якої йшов кандидат в народні депутати Петро Порошенко з обіцянкою підтримувати розвиток малого і середнього бізнесу за рахунок спрощення регуляторних процедур, впровадженням однакових правил для всіх.
У процесі
Сказано 24 червня 2019 р.
Контроль виконання через 1 мiсяць.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp407pt001f01=919pf7201=17854.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=724
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=729
  • https://www.dw.com/uk/pidpryiemtsi-vyrishyly-ne-yty-z-pid-verkhovnoi-rady/a-55789534
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=8321
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=8321

Результат

До малого та середнього бізнесу відносяться чотири групи платників єдиного податку:

1 група — фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню. Річний дохід не більше 1 млн грн. ;

2 група — підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства. Річний дохід не більше 5 млн грн ;

3 група — фізособи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юрособи суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми. Річний дохід не більше 7 млн грн ;

4 група — сільсько-господарські товаровиробники:

а) юрособи незалежно від організаційно-правової форми;

б) фізособи - підприємці, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону "Про фермерське господарство" за умови виконання сукупності таких вимог:

- здійснюють виключно вирощування, відгодовування сільгосппродукції, збирання, вилов, перероблювання такої власно вирощеної або відгодованої продукції та її продаж;

- провадять госпдіяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси;

- членами фермерського господарства такої фізсоби є лише члени її сім’ї у визначенні частини другої ст. 3 СКУ;

- площа сільгоспугідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів фермерського господарства не менше 2 га, але не більше 20 га.

20 вересня 2019 року ВРУ ухвалила два законопроекти, які врегульовують правила в сфері торгівлі і послуг:

1) проект Закону про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг (№1053-1). Більшість депутатів з фракції "Європейська солідарність" утрималися чи не голосували за цей законопроект;

2) проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг (№1073). Фракція "Європейська солідарність" проголосувала "проти" цього законопроекту.

Ці закони викликали багато критики з боку малого бізнесу, оскільки зобов'язують підприємців використовувати касові апарати, запроваджують електронний чек, грошову винагороду для покупців та чималі штрафи для бізнесу.

В листопаді 2020 року під Верховною Радою представники руху #SaveФОП вийшли на протест проти нових правил для малого та середнього бізнесу. Однією з вимог руху було відтермінування або скасування обов'язкового введення касових апаратів.

1 грудня 2020 року ВРУ ухвалила законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій (№4439-д). Згідно документом з 1 січня 2021 року до 1 січня 2022 року реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку 2 - 4 груп (фізичними особами - підприємцями), обсяг доходу яких не перевищує 220 розмірів мінімальної зарплати. Фактично даний законопроект відтерміновує введення обов'язкових РРО. Народні депутати з фракції "Європейська солідарність" підтримали цей законопроект.

За даними сайту ВРУ народні депутати з фракції "Європейська солідарність" вносили альтернативний законопроект №4439-1, однак він не був ухвалений.