Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Рябошапка пообіцяв, що процедуру притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності буде змінено

Заступник Керівника Офісу Президента України Руслан Рябошапка у інтерв'ю, яке було опубліковано 6 серпня, пообіцяв, що процедуру притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності буде змінено. «Кардинально зміниться процедура притягнення до відповідальності. Ми занадто слідували, можливо, найкращим світовим стандартам щодо захисту прав суддів, і врешті-решт, це призвело до того, що ми їх захистили абсолютно від усього, окрім якогось неформального впливу з-поза меж правової системи. Строки притягнення будуть скорочені, сама процедура буде спрощена», – заявив Рябошапка. «Тільки з'явилося незаконне рішення, негайно реакція 30-45 днів і суддя має бути позбавлений посади», – резюмував Рябошапка (відео 7:10 - 9:08).
Не виконано
Сказано 6 серпня 2019 р.

Джерело

  • https://youtu.be/cgbJGhlQLqA?t=430
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1798-19
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1798-19
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1798-19

Результат

Відповідно до частини першої статті 42 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» в редакції Закону № 193-IX від 16.10.2019, дисциплінарне провадження розпочинається після отримання відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» скарги щодо дисциплінарного проступку судді, повідомлення про вчинення дисциплінарного проступку суддею або після самостійного виявлення членами Вищої ради правосуддя з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення суддею дисциплінарного проступку, або за ініціативою Дисциплінарної палати, Комісії з питань доброчесності та етики чи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України у випадках, визначених законом (дисциплінарна скарга).

Однак, рішенням Конституційного суду від 11 березня 2020 року цю частину визнано такою, що не відповідає Конституції України.

Відповідно до частини четвертої статті 42 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» в редакції Закону № 193-IX від 16.10.2019, дисциплінарне провадження здійснюється у розумний строк. Строк здійснення дисциплінарного провадження не повинен перевищувати більше ніж шістдесят днів з моменту отримання дисциплінарної скарги. Варто зазначити, що в першому читанні було ухвалено строк 30 днів, але було враховано правку про збільшення до 60 днів.

Також Конституційний суд визнав неконституційними:

– частину третю статті 47 (У разі відсутності судді, скаржника розгляд дисциплінарної справи здійснюється Дисциплінарною палатою без їх участі за виключенням випадків, коли суддя не був повідомлений або повідомлений з порушенням частини четвертої статті 48 цього Закону);

– частину четверту статті 48 (Суддя та скаржник мають бути повідомлені про засідання Дисциплінарної палати не пізніше ніж за три дні до дня його проведення в порядку, визначеному регламентом Вищої ради правосуддя, та шляхом розміщення відповідної інформації на офіційному веб-сайті Вищої ради правосуддя).

Верховній Раді рекомендовано невідкладно виправити положення законодавства.

Враховуючи те, що нова процедура притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності визнана неконституційною, а строки притягнення до відповідальності не відповідають заявленим, обіцянці присвоєно статус «не виконано». Руслан Рябошапка не зможе вплинути на виправлення законодавства, оскільки його було звільнено з органів влади.