Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської групи "За майбутнє"
  • Секретар Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг

Шаповалов у передвиборчій програмі пообіцяв домагатися реформи в освіті

10 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма Юрія Шаповалова з обіцянкою домагатися реформи в освіті.
У процесі
Сказано 10 червня 2019 р.
Контроль виконання через 1 мiсяць.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp407pt001f01=919pf7201=15333.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=2300
  • https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192386_priynyato-zakon-pro-povnu-zagalnu-serednyu-osvtu
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=2726

Результат

18 грудня 2019 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт №2299 про внесення змін до законодавства щодо вищої освіти.

Згідно із законом, виші видаватимуть дипломи не "державного зразка", а за зразком, затвердженим власною вченою радою.

Плагіат і фальсифікації в роботах можуть завадити студентам отримати диплом про закінчення вищої освіти.

Під час вступної кампанії заклади прийматимуть мотиваційні листи, за які абітурієнт зможе отримати додаткові бали під час вступу.

Закон також передбачає зменшення об'єктів ліцензування освітньої діяльності у сфері вищої освіти та впровадження дуальної освіти.

Усі керівники вишів, які обиратимуться на посади, будуть підписувати контракти з зазначенням цільових показників ефективності, строками їх виконання та механізмами перевірки.

Цільові показники формуватиме Міністерство на базі програм кандидатів, які ті подаватимуть у пакетах документів на конкурс. Якщо ректор не виконає програму, йому загрожує розірвання контракту.

Щодо ліцензування, то його проводитимуть в онлайн-режимі через електронні бази. Ліцензуватимуть діяльність вишів на певному рівні вищої освіти й освітню діяльність за спеціальностями для "регульованих професій" (тих, які передбачають особливо відповідальну роботу: правнича сфера, атомна енергетика, медицина, військова служба тощо). Отже, ліцензії скасовують майже для 100 спеціальностей.

Також не можна буде створювати відокремлені структурні підрозділи в Києві, Харкові, Львові, Дніпрі й Одесі, а ті, що зараз працюють, мають бути реорганізовані або закриті до 1 липня 2021 року.

Юрій Шаповалов проголосував "за".

16 січня 2020 року Верховна Рада ухвалила Закон про повну загальну середню освіту (проект №0901).

Закон гарантує зарахування дітей до початкової школи без жодних конкурсів, при цьому заклад має бути територіально доступним для дітей незалежно від їхнього соціального статусу чи місця народження. Інклюзивність (тобто можливість дітям з особливими освітніми потребами навчатися в звичайних школах за власною освітньою траєкторією) також передбачена документом і гарантується учням.

Діти на тривалому стаціонарному лікуванні отримають захищене законом право здобувати освіту в медзакладах.

Закон вперше відкриває можливість надання учням, що цього потребують, індивідуальних та/або групових консультацій на базі школи. Планується, що такі консультації оплачуватимуться за рахунок держави.

Закон запроваджує право учнів обирати курси, навчальні предмети (інтегровані курси).

Юрій Шаповалов проголосував "за" цей документ.